До 2 години жените ще се пенсионират на 60 години, мъжете – на 63

До 2009 г. ще се вдигне възрастта за пенсиониране на жените с една година, а възрастта за мъжете ще остане сегашната – 63 години. Това е записано в Националната програма за реформи за периода 2007 – 2009 г., която бе приета от правителството в четвъртък. Мотото на програмата е “За по-висок растеж и повече работни места”.

Вдигането на пенсионната възраст у нас се налага не само от общата тенденция в ЕС за увеличаване на годините за трудова дейност, но и от влошаващата се демографска картина в страната ни, обясни след края на правителственото заседание министърът на финансите Пламен Орешарски.

Идеите за повишаване на пенсионната възраст се обсъждат отдавна. Лансиран бе вариант за вдигане на пенсионната възраст до 65, дори до 68 години.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова обаче опроверга тези драстични възрастови граници, като преди дни заяви, че вдигането на пенсионната възраст ще се прави внимателно и след широко обществено обсъждане.

Обмисля се и вариантът мъжете и жените да се пенсионират на една съща възраст, както е в повечето страни от ЕС.

В програмата е предвидено също да бъде създаден и т.нар. сребърен фонд, като средствата в него ще служат само за покриване на недостига в бюджета за държавното обществено осигуряване.

Правителството вече прие закон за създаването на такъв фонд, но това е само първата стъпка към формирането на истински сребърен фонд. В него ще влизат половината от средствата от приватизация и 10% от бюджетния излишък. Те ще бъдат част от фискалния резерв на страната и ще бъдат използвани най-рано след 10 години.

Същевременно в програмата се предвижда снижаване на безработицата, като в края на тази година тя трябва да спадне до 8,6%, а в края на 2009 г. – до 8%. Заетостта трябва да се вдигне до 61%. 

За устойчив растеж ще е нужен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 6% годишно. Инфлацията ще спадне до 2,9-3% през 2009 г. Средното годишно поскъпване на хранителните стоки ще бъде около 1,6% за 2007-2009 г. Условието е обаче да няма външни и вътрешни шокове, които могат да предизвикат повишение на цените на продуктите от хранително-вкусовата промишленост и от селското стопанство.

Не сме предвидили специални мерки по отношение на инфлацията, коментира финансовият министър Пламен Орешарски и напомни, че тя остава един от най-притеснителните въпроси за решаване. Според него записаните в документа инфлационни равнища са изведени от общите допускания за развитието на макроикономическите параметри.

Във връзка с допускането, че няма да можем да се вместим в критерия за инфлация с оглед на влизането ни в еврозоната, финансовият министър поясни, че приемането на еврото не е сред приоритетите на тази програма и до 2010 г.

Според Орешарски и в следващите няколко години се предвижда достатъчно стегната фискална политика и годишен излишък от 1% от БВП.

Споделяне

Още от България