До 2 месеца приключват ДНК–пробите за Белнейски във Великобритания

Резултатът от новите изследвания на ДНК-пробите по делото "Белнейски" във Великобритания ще бъде готов до 2 месеца, съобщи в четвъртък апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

Преди седмица Висшият съдебен съвет отпусна малко повече от 80 хиляди лева за изследването на пробите в британска лаборатория. По думите на Димов разследването на убийството на двете сестри Белнейски от Пазарджик продължава, за което са ангажирани потенциалът на МВР, следствието и на всички нива от прокуратурата.

Направените досега ДНК-експертизи, включително и на тези от САЩ, се нуждаят от задълбочаване на родовите белези, за да може да се стесни кръгът на заподозрените лица, съобщи апелативният прокурор Димов като добави, че анализите от САЩ ще трябва да пристигнат в България до няколко дни.

За продължаването на изследванията във Великобритания са направени консултации със специалистите от Института на МВР по предложение на Димов.

“Британските лаборатории се ползват с името на най-добрите и най-успешните по отношение на ДНК-експертизите”, каза още той.

Апелативният прокурор обясни, че високата цената на ДНК-изследванията се дължи на тяхната сложност, нуждата от използване на изключително прецизна техника и добрата подготовка на хората, които ги извършват.

Споделяне

Още от България