До атентатите в Брюксел Абдеслам е бил разпитан само за час и то не за предстоящи атаки

Местна полиция от 3 месеца имала информация за Абдеслам, но не казала на Брюксел

Белгийските правоохранителни органи са разпитали заподозрения терорист Салах Абдеслам за около един час в периода от неговия арест на 18 март до терористичните нападения в Брюксел на 22 март. Това твърдят защитникът на задържания и два източника, запознати с разследването, пише в петък сайтът Politico. Разпитът, проведен в събота в затвора в Брюж, не е разкрил каквато и да е информация за непосредствена заплаха, тъй като прокурорите са започнали хронологически и първо са се съсредоточили върху участието на Абдеслам в терористичните атаки в Париж миналия ноември, казва източник.

Макар че няколко дни по-рано в конспиративна квартира бяха открити детонатори, оръжия и пръстови отпечатъци на Абдеслбам, както и нарастващите доказателства, че терористичната мрежа в Брюксел е по-силна от преди, Абдеслам е бил разпитан за кратко, тъй като все още се възстановявал от операцията, направена след залавянето му, когато той бе прострелян в крака. Това казва пред Politico висш служител от белгийските органи по сигурността, пожелал да остане неназован.

"Той изглеждаше много уморен и беше опериран предишния ден", казва той и допълва, че Абдеслам не е разпитван повторно преди атентатите във вторник.

Те не помислиха за възможността за това, което се случи във вторник сутринта, заявява и друг източник, запознат с разследването.

Адвокатът Свен Мари, който представлява Абдеслам, потвърди пред Politico, че прокурорите са говорили за кратко с клиента му във времето от ареста до атаките. "Веднъж. Да", заяви Мари в четвъртък пред съда, където се проведе предварително изслушване по делото на Абдеслам.

Тиери Вертс, говорител на белгийската федерална полиция, отказа коментар.

Арестът на Абдеслам, който се укриваше от властите четири месеца, бе отбелязан с гордост от белгийските и френските власти. Погледнато от днешна гледна точка, това изглежда като пропусната възможност. Правоохранителните органи не са разпитали най-издирвания терорист в Европа за възможността от нови атентати. Белгийският център за анализ на рисковете не е повишил нивото на обществена заплаха след неговия арест.

Това, както и направеното след терористичните атаки допускане, че заподозрените за извършването им са били известни на властите, със сигурност ще засили допълнително критиките към контратерористичните способности на белгийското правителство. Пропуските в тази област, влошени от фрагментираната политическа система, позволиха на силни джиадитстки мрежи да превърнат Брюксел в една от най-важните бази на операции в Европа.

Белгия има 451 граждани, които са отишли да се бият в Сирия и Ирак (на глава от населението броят им е най-голям от всички държави в ЕС) и 117 от тях са се завърнали у дома, според последните данни на правосъдното министерство.

През почивните дни властите предупредиха публично, че са възможни нови терористични нападения, но белгийските власти решиха да не повишават нивото на терористична заплаха до най-висока степен, както направиха няколко дни след нападенията в Париж. Оправдават се с това, че не е имало никакви доказателства за непосредствена опасност от терористичен удар.

Арестът на Абдеслам явно е ускорил терористичния заговор. Белгийските прокурори разкриха в сряда писмена бележка, оставена от Ибрахим Бакрауи, за който се смята, че е единият от самовзривилите се атентатори на брюкселското летище. Той пише, че няма време, че се страхува за сигурността си и не иска да приключи в затворническа килия.

Трябва ясно да адресираме недостатъците на белгийските служби за сигурност, заяви еврокомисарят по дигиталната икономика Гюнтер Йотингер пред германския в. "Билд". "Само в Брюксел има няколко различни полицейски агенции, които не си сътрудничат ефективно. Това не може да продължава", каза той.

Това мнение се потвърждава и от други факти.

Полицията в Мехелен, намиращ се близо до Брюксел, няколко месеца не предала информация, която е могла да отведе брюкселските власти до местонахождението на Салах Абдеслам. Това призна директорът на местната полиция.

За съжаление, беше допусната грешка от моя екип. Колега забрави да подаде информация от досието, заяви той пред репортери, уточнявайки, че никаква информация не е укривана умишлено.

Белгийските медии съобщиха, че полицията в Мехелен е имала информация през декември 2015 г. за роднина на Абдеслам, за когото смятала, че е радикализиран. Роднината е идентифициран като Абид Аберкан, който живее на адреса на ул. "Катр Вен" в Моленбек, където Абдеслам бе арестуван миналия петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?