До две седмици започва еврофинансирането за бизнеса

До две седмици започва еврофинансирането за бизнеса

До 15-20 дни ще бъдат обявени първите грантови схеми по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика - 2007-2013". Това заяви в петък министърът на икономиката и енергетиката Петър Ддимитров, след като одобрението на програма официално бе подписано късно в четвъртък в Брюксел, заедно с оперативните програми "Човешки ресурси" и "Административен капацитет".

Така се откриват възможностите за еврофинансиране в размер на 1.162 млрд. евро за седемгодишния период на програмата "Конкурентноспособност". От предвидените средства 988 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 175 млн. евро е националното съфинансиране.

Първите грантови схеми ще са за стартиращи иновативни предприятия, за модернизация на технологично оборудване и машини и за въвеждане на международно признати стандарти. Общата им стойност ще е 40 млн. евро.

По време на представянето на оперативната програма Петър Димитров цитира данни от класация на Швейцарския институт за управленско развитие, според които България за 2007 г. се нарежда на 41-о място от 55 европейски държави по конкурентноспособност, докато през 2006 г. страната е била на 47-о място.

По показател "Бизнес ефективност", който е предмет на оперативната програма, страната заема 54-то място. Този параметър за конкурентноспособност е разделен на няколко подпоказателя. Сред тях е производителността на компаниите, като по този показател България заема 53-то място. На същата позиция се намира страната и по показателя "Ръст на производителността на един зает". По възможност за достъп до инвестиционни фондове България стои, заедно с няколко други държави, в границите между 48-ма и 55-та позиция, а по приспособяемост към пазара - от 53-то до 55-то място, каза Петър Димитров.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?