Компромисно

До една трета от Сребърния фонд ще може да се инвестира в ДЦК

С десет години се отлага началото на плащанията от фонда

До една трета от Сребърния фонд ще може да се инвестира в ДЦК

Финансовото министерство коригира предложението си за промяна в управлението на парите от фонда за подпомагане на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, и вместо до 70% от средствата му да се инвестират в държавни ценни книжа, предлага максималният размер да е до 30%. Това съобщи в четвъртък сутринта финансовият министър Симеон Дянков, часове преди Тристранният съвет да обсъди предлаганите промени в закона за фонда.

Дянков обясни последната промяна с това, че експертите на министерството са се вслушали във възраженията на партньорите от тристранката и икономистите, че заложеният процент е прекалено висок и на практика обезкръвява фискалния резерв, част от който е и Сребърният фонд.

Тристранката не изглади напълно противоречивите оценки към предложението на финансовото министерство за активно управление на парите от Сребърния фонд.

Все пак социалните партньори одобриха принципно до 30 процента от активите на Сребърния фонд да бъдат инвестирани тази година в ДЦК, като във всяка следваща година процентът да расте с по 10 до достигане на 70% от парите, какъвто бе първоначалният вариант. Държавата ще емитира специални емисии, които да се купуват от Сребърния фонд и частните пенсионни дружества, е обяснил пред тристранката Симеон Дянков.

Сребърният фонд ще започне да плаща пенсии през 2028 година, а не през 2018-та, каквото беше първоначалното намерение, записано и в закона за фонда, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след заседанието на тристранката.

Досега възраженията на икономистите бяха, че размерът на фонда е толкова минимален, че през 2018 г., когато ще може да се използва за допълнение към парите за пенсии, той ще може да покрие едва половината от годишния дефицит на НОИ.

По принцип КНСБ подкрепя под условие предложението на министерството, КТ "Подкрепа" са по-скоро скептични. БСК са категорично против, а от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са за въвеждането им.

"Инвестициите в ДЦК трябва да бъде лимитирани до процент, който да е разумен – например до 50% с изричното условие тези пари да останат в българската икономика и с тях да не се плащат задължения на страната навън", заяви преди заседанието президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Казваме "да" на известна либерализация, но под условие, че парите остават в нашата икономика", обясни той.

"Има логични аргументи, че някои неща от това, което се предлага са правилни. Има и много контрааргументи", призна президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, но допълни по адрес на министър Дянков: "Познавайки психопрофила на човека, който предлага тези промени, ние сме силно скептични, защото за времето, за което той управлява, той направи неща, за които и в Буркина Фасо нямаше да оцелее като финансов министър".

Все пак от синдиката искат да чуят последното предложение на финансовото министерство. "Мен ме притесняват нещата в общия контекст на този човек", каза още Тренчев.

Председателят на АИКБ Васил Велев защити промените, свързани със Сребърния фонд.

"Предлаганите промени в Сребърния фонд са по инициатива на Тристранния съвет. Това беше една от 60-те антикризисни мерки, по които тогава имаше съгласие на всичките 8 социални партньори – 6 работодателски организации и 2 синдиката", припомни той.

"С предлаганите промени се цели един много по-консервативен и безрисков профил на Сребърния фонд, намаляват се лимитите за инвестиции в акции и се увеличават инвестициите в облигации. Отпада ограничението за инвестиции в страната. България е единствената страна със Сребърен фонд, който има забрана да инвестира в местни финансови инструменти. Няма друг такъв случай, нито в ЕС, нито в света", каза още Велев.

"Ние считаме, че това нелепо ограничение трябва категорично да отпадне и по този начин ще се създадат повече възможности българските пари да работят и за българската индустрия", отбеляза той. Велев припомни, че според последния вариант на промените до 30% от активите на фонда ще могат да се инвестират в ДЦК.

"Основният мотив на МФ за пренасочване на част от средствата от Сребърния фонд за закупуването на ДЦК е ниската доходоносност на пласирането на средствата от този фонд, но председател на УС на този фонд е Симеон Дянков т.е самият той е виновен за тази ниска доходност", заяви председателят на БСК Божидар Данев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?