До седмица СЗО казва има ли случай на атипична пневмония у нас

Световната здравна организация (СЗО) ще уточни днес какви проби да бъдат взети от българския пациент, който има симптоми, наподобяващи атипична пневмония. Изследванията на 33 - годишния мъж ще бъдат изпратени в лаборатория на СЗО, тъй като у нас няма тестове, с които да се установи дали диагнозата на болния е тежък остър респираторен синдром (ТОРС).

Шефът на противоепидемичния контрол в здравното министерство д-р Ангел Кумчев каза днес, че най-вероятно до седмица резултатите ще са известни.

Вчера министерството съобщи, че има първи вероятен случай на атипична пневмония в България. Пациентът е пристигнал в България на 16 април след продължителен престой в Торонто, Канада, където вече са регистрирани 19 смъртни случая вследствие на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Три дни по-късно у него се появили признаци на респираторно заболяване - температура, отпадналост, кашлица. В момента се намира на лечение в Инфекциозна болница.

По клинична картина случаят е само съмнителен -пациентът е развил пневмония, но няма висока температура, обясни вчера министърът на здравеопазването Божидар Финков.

Заради пристигането му от рисков район обаче е обявен за вероятен случай на атипична пневмония.

По думите на Финков пациентът има поне 50 на сто шансове да не се потвърди диагнозата остър респираторен синдром.

Директорът на болницата за инфекциозни болести д-р Костадин Костов съобщи днес пред БТА, че пациентът няма висока телесна температура и здравословното му състояние е малко по-добро. Лечението с антибиотици и витамини продължава. Постоянно следим неговото състояние, както и състоянието на тримата доктори и 10-те сестри, които се грижат за него, отбеляза Костов. Изолацията и наблюдението на 33-годишният мъж продължават.

Споделяне

Още от България