До юли ще са ясни мерките за удължаване живота и на VІ блок

Салков (вляво) и Петкова обсъдиха удължаването на живота на VІ блок, сн. МЕ

До края на юли АЕЦ "Козлодуй“ ще получи обосновката за удължаване на живота на VІ блок, каза пред български журналисти в рамките на ядрен форум, провеждащ се в руския град Сочи, Евгений Салков, изпълнителен директор на руската компания "Русатом". Тя е част от консорциума "Росенергоатом", който трябва да даде план за модернизацията на 1000-мегаватовия реактор, за да може да получи нов лиценз за работа.

"Планираме през юни или юли да проведем координационен комитет, на който работните групи и от руска, и българска страна ще отчетат резултатите. Мисля, че през юли ще проведем заключителното заседание, на което ще направим заключенията и ще признаем, че работата е изпълнена“, каза Салков, цитиран от Publics.bg във вторник.

Той коментира, че работата по оценката на техническото състояние и обосновка на остатъчния ресурс на VІ блок е по-лесна, заради натрупания опит с анализите на V блок, който миналата есен получи нов десетгодишен лиценз на работа след като бяха извършени дейности по модернизацията му .
 
"С удоволствие мога да отбележа, че работата ни вървеше по план, без никакви извънредни ситуации. Това, което е важно за България е, че тя съвмести работата по модернизация с повишаването на мощността. Най-важното е, че тези два блока ще могат да се експлоатират още 30 години. И ако сравним каквато и да е сума, похарчена за модернизацията и срока на удължаване на живота, излиза много ефективно, в сравнение с това да строим нова мощност“, каза Салков.

Работата по удължаването на живота и на втория реактор на АЕЦ "Козлодуй", чийто лиценз изтича през есента на 2019 г., бе обсъдена и предишния ден по време на среща на енергийния министър Теменужка Петкова със Салков.

"След като миналата година успешно приключихме изпълнението на мерките за удължаване срока на експлоатация на V блок на АЕЦ "Козлодуй“, сега в указания времеви график се работи за удължаване живота на VІ блок. Това е един от основните приоритети в сферата на енергетиката, залегнал в програмата на настоящето правителство. Бъдещата работа на АЕЦ "Козлодуй“ е от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност“, каза министър Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?