До юли ще са ясни мерките за удължаване живота и на VІ блок

Салков (вляво) и Петкова обсъдиха удължаването на живота на VІ блок, сн. МЕ

До края на юли АЕЦ "Козлодуй“ ще получи обосновката за удължаване на живота на VІ блок, каза пред български журналисти в рамките на ядрен форум, провеждащ се в руския град Сочи, Евгений Салков, изпълнителен директор на руската компания "Русатом". Тя е част от консорциума "Росенергоатом", който трябва да даде план за модернизацията на 1000-мегаватовия реактор, за да може да получи нов лиценз за работа.

"Планираме през юни или юли да проведем координационен комитет, на който работните групи и от руска, и българска страна ще отчетат резултатите. Мисля, че през юли ще проведем заключителното заседание, на което ще направим заключенията и ще признаем, че работата е изпълнена“, каза Салков, цитиран от Publics.bg във вторник.

Той коментира, че работата по оценката на техническото състояние и обосновка на остатъчния ресурс на VІ блок е по-лесна, заради натрупания опит с анализите на V блок, който миналата есен получи нов десетгодишен лиценз на работа след като бяха извършени дейности по модернизацията му .
 
"С удоволствие мога да отбележа, че работата ни вървеше по план, без никакви извънредни ситуации. Това, което е важно за България е, че тя съвмести работата по модернизация с повишаването на мощността. Най-важното е, че тези два блока ще могат да се експлоатират още 30 години. И ако сравним каквато и да е сума, похарчена за модернизацията и срока на удължаване на живота, излиза много ефективно, в сравнение с това да строим нова мощност“, каза Салков.

Работата по удължаването на живота и на втория реактор на АЕЦ "Козлодуй", чийто лиценз изтича през есента на 2019 г., бе обсъдена и предишния ден по време на среща на енергийния министър Теменужка Петкова със Салков.

"След като миналата година успешно приключихме изпълнението на мерките за удължаване срока на експлоатация на V блок на АЕЦ "Козлодуй“, сега в указания времеви график се работи за удължаване живота на VІ блок. Това е един от основните приоритети в сферата на енергетиката, залегнал в програмата на настоящето правителство. Бъдещата работа на АЕЦ "Козлодуй“ е от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност“, каза министър Петкова.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес