Добрев: Нинова има проблем със стария елит на БСП, но ако я няма нея, изчезва магията

Нинова: Не завистта, а отчаянието ще свали Бойко Борисов от власт

Добрев: Нинова има проблем със стария елит на БСП, но ако я няма нея, изчезва магията

"Корнелия Нинова има проблем със стария елит на БСП, но когато я няма нея, изчезва магията". Така заместник-председателят на БСП Кирил Добрев коментира изказването на Красимир Янков, който призова Нинова да напусне лидерския пост на партията, защото е участвала в приватизацията. Заради участието ѝ в продажбата на "Техноимпекс" през 1998 г. Нинова, често е подлагана на атака от страна на ГЕРБ.

"Дебатът на заседанието на парламентарната група на "БСП за България" беше сериозен и всички сме единодушни, че  думите на Красимир Янков са казани в лично качество и нито един член на парламентарната група не стои зад тях", каза Кирил Добрев пред бТВ.

Вотът на недоверие и европредседателството

Той коментира и внасянето на вот на недоверие към правителството на 17 януари, когато вече България ще е поела европредседателството.

Първо Добрев каза, че вотът няма нищо общо с европредседателството, но след това посочи, че БСП иска европейските партньори на България да дойдат и да видят своята политическа инвестиция в това управление и затова този вот ще бъде през януари.

Той припомни, че европейската служба за борба с измамите ОЛАФ прави десетки проверки на територията на страната. "Има много безсмислени европейски проекти, които се направиха само, за да се усвоят европейски пари", каза Добрев.

"Винаги, когато искаш вот на недоверие към правителство на ГЕРБ, си закъснял и европредседателството няма нищо общо. Нима нашите европейски партньори не знаят, че ние сме най-бедната и корумпирана страна в Европа", каза зам.-председателят на БСП.

"За нас европредседателството е много важно, защото трябва да извадим сентенцията на въпросите: работим ли за Европа на две скорости, ще ядем ли едни и същи, качествени храни, както другите европейци", заяви той.  По думите му това са важните въпроси, а не - дали е сменен мраморът в НДК.

Кирил Добрев заяви още, че за съжаление нито една важна, приоритетна тема не е поставена от правителството. "Ние внасяме вота на недоверие и искаме това правителство да си отиде, докато ДПС искат просто да "демонтират" патриотите", обясни той.

Левицата иска вот на недоверие, защото корупцията у нас е като раково заболяване - със своите метастази, не са една и две феодалните общини в България, заяви още Добрев. По думите му  корупция и бедност в България вървят ръка за ръка и няма как да се справиш с бедността, ако не си преборил корупцията.

"Ние започнахме с внасянето на Закона за борба с корупцията още през август. Получихме десетки сигнали, свързани с магистрали, оградата на границата, суджуци, обръчи от хасковски фирми, свързани с Делян Добрев и много други", припомни той. 

Добрев обяви, че в момента вървят няколко сделки по ръба на закона. Даде пример с Главна дирекция "Изпълнение на наказанията”, която купува милиони литри гориво на цена по-висока от тази на бензиностанциите, може би за отоплението на затворите.

"Изпълняващ длъжността шеф на дирекцията направи сделката и миналата, и по-миналата година. Искам да видя, дали и тази година ще направи същата поръчка. Затворите са ощетени с милиони левове още от миналата година", заяви Добрев. 

Зам.- председателят на БСП бе категоричен, че в закона, който сега се гласува в пленарна зала, няма желание за справяне с корупцията.

"Безумно е министър-председателят да назначава човека, който да контролира дали в Министерския съвет има корупционни практики. Народното събрание отново, на политически принцип, ще разпредели хора от политическите партии и ще се направи колективен орган, който ще следи дали там има корупция или не. Този закон е безумие", каза Добрев.

Според него КЕВР е независим орган, колкото този, който ще прави Народното събрание за борба с корупцията. "Всяка една политическа сила дава своите експерти, повечето от които са политически лица. Значи КЕВР е политически орган", каза Добрев. Той заяви, че няма как да се вдига цената на водата, след като  правителството не е намерило компенсаторен механизъм за семействата, които не могат да си го позволят.

"Ако извадим последните постановления на Министерския съвет, ще видим какви пари се раздават на общините. 43 млн. лв. за проекти в общини на ГЕРБ и такива близки до ДПС, и 2 млн. лв. за общини на БСП. Нека министър Нанков каже кои проекти на общини на БСП е финансирал през миналата година и какво общо има той, за да защитава независим орган като КЕВР", призова Кирил Добрев.

Нинова: Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов

"Не завистта, а отчаянието ще свали Борисов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Добрич по повод казаното от премиера, че БСП иска оставката му, защото завижда.

"Питам го: протестиращите пенсионери и те ли завиждат? А полицаите, които всеки ден протестират в някой град, а майките на деца с увреждания и те ли са завистливи хора", каза Нинова и продължи – "учените от БАН пък за какво ли му завиждат- сигурно за научните титли? Не завистта, а отчаянието води тези хора", каза Нинова.

Тя припомни, че в първото правителство на Борисов хора са се самозапалвали. "Дано никога не се стига дотам. Ние говорим от името на хората в парламента и по площадите. Той от чие име говори? Гласувалите за ГЕРБ упълномощиха ли го да забрани новите лекарства за болните от рак? Сега се сетил да променя решението за мораториума", каза още Нинова. Тя смята, че правителството носи отговорност за това решение.

"Проблемът е, че депутатите на ГЕРБ изобщо не се замислят. Щом Борисов е казал, те козируват и изпълняват. Само че той и този път си изми ръцете с тях. За да спаси себе си, за пореден път ги унизи и ги хвърли на народния гняв", каза Нинова.

Лидерът на БСП беше в Добрич по покана на местната организация по случай годишнина от създаването на партията.

Споделяне

Още от България