Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доган и Симеон търсят начин да продадат БТК на Коч

0 коментара

Лидерът на ДПС Ахмед Доган и премиерът Симеон Сакскобургготски не са променили политическото си решение за продажбата на БТК на консорциума Коч холдинг- Тюрк телеком, потвърдиха за mediapool.bg два независими високопоставени правителствени източника. Причина за това бил факта, че от ДПС искали да изпълнят политическия си ангажимент към Анкара да съдействат на турския инвеститор да спечели сделката.

Доган искал да си осигури бъдещ спонсор на партията, защото се опасявал, че това няма да бъде възможно нито при евентуална сделка за "Булгартабак холдинг", нито при бъдещо съвместно управление с БСП. От ДПС очаквали социалистите да бъдат много по-труден партньор от НДСВ, който ще им отстъпи много по-малък властови ресурс от този, който имат в момента.

Депутати от левицата коментираха за mediapool.bg, че подобни опасения никак не са напразни. Според тях БСП никога няма да позволи да бъде притискана по начина, по който това се случва със сегашния премиер Симеон Сакскобургготски.

Проблемът, който обаче стои пред прокарването на политическото решение за телекома, е правната ситуация около сделката. Процедурата стигна до такъв етап, че единственият начин да се продаде БТК на Коч холдинг- Тюрк телеком е някой грубо да наруши закона и така да попадне под наказателна отговорност за действията си.

Дори това да се случи и да се стигне до сделка с турския консорциум, то рано или късно съдът ще отмени прехвърлянето на акциите. В тази ситуация Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски са решили да опитат да изпреварят съда, който е в отпуск до 15 септември.

Едва след тази дата е възможно Върховният административен съд да се произнесе по жалбата на "Вива венчърс", в която се пита дали Надзорният съвет на Агенцията за приватизация е издал административен акт по приватизационния договор за БТК. Кандидат-купувачът сезира съда, след като в средата на август надзорниците отказаха да се произнесат по сделката, за да разбере дали не е налице "мълчаливо съгласие".

Тогава от надзора обясниха, че към документацията не е била внесена декларация, която да съдържа уверение, че са представени всички документи по сделката, необходими за произнасяне по нея. Затова надзорниците заключиха, че документите не са били внесени редовно и не е текъл 15-дневния срок, в който те трябва да вземат решение.

В решение на надзора бе поискано от изпълнителния съвет на АП (включващ изпълнителния директор Илия Василев и заместниците му Станислав Ананиев и Сабри Галиб) да внесе нов парафиран договор с "Вива венчърс".

В средата на август, по предложение на вицепремиера Лидия Шулева, правителството препоръча на Агенцията за приватизация да проведе допълнителни преговори и да подобри параметрите по договора. Част от подобренията предварително бяха обещани от кандидат - купувача - увеличение на цената за 65% от БТК на 230 млн.евро, изтегляне в първите три години на предвидените инвестиции и отказ от целия дивидент за 2002 г.

Освен тях, "Вива венчърс" безусловно прие и да намали с 2000 души планираните съкращения в телекома. В деня на правителственото решение вицепремиерът Лидия Шулева заяви, че ако кандидат-купувачът е съгласен с всички поставени условия, не вижда пречки пред сделката и тя може да стане факт.

Проблемът бе, че няма правен способ, по който обещаните от кандидат-купувача подобрения на офертата да се включат в нея. Нито законът за приватизация, нито наредбата за конкурсите допускат възможност за промени на приватизационен договор след изтичане на срока за преговори.

Затова и от "Вива венчърс" обещаваха да направят подобренията в отделен договор, след приключване на приватизационната сделка. Въпреки това от кандидат-купувача парафираха промените в договора, но те бяха внесени в Надзорния съвет на АП отделно от самия него, с писмо на изпълнителния директор.

Вероятно Илия Василев е прибягнал до този вариант, за да не наруши закона за приватизация. Надзорниците обаче също не се съгласиха да нарушат закона, дописвайки приватизационния договор, и поискаха от изпълнителния съвет той да го направи вместо него, като подпише нов договор с "Вива венчърс".

В отсъствието на Василев, който е бил в отпуск през миналата седмица, заместниците му Ананиев и Галиб са подписали решение, с което определят срок на "Вива венчърс" до 3 септември да парафира нов договор за БТК. Това само по себе си е абсурдно, защото подобренията в офертата бяха вече парафирани от кандидат-купувача, което бе потвърдено и официално от АП.

Тънкият момент е, че парафът не бе сложен под нов договор, а на допълнителен документ, вкаран като писмо в надзора. Така в сила остана стария договор, по който ВАС отмени всички мотиви на Надзорния съвет да го отхвърли. В мотивите на съда бе записано, че при това положение сделката може да бъде одобрена с решение или с мълчаливо съгласие.

Сега надзорниците искат нов приватизационен договор, спрямо който да не важи решението на ВАС. Това ще им позволи скоростно да го отхвърлят наново и да одобрят сделка с Коч холдинг-Тюрк телеком.

Едва ли обаче плащане по сделката и прехвърляне на акциите на БТК на турския купувач би било възможно, преди ВАС да се произнесе по жалбата на "Вива венчърс". Очаква се това да се случи в първите дни след края на отпуската на магистратите на 15 септември.

Досега компанията на американския фонд "Адвент" последователно печели съдебните спорове и е много вероятно и сега ВАС да постанови в нейна полза. Това ще означава, че е налице мълчаливо съгласие на надзора по сделката с "Вива венчърс" и тя трябва да бъде подписана.

Дали ще излезе подобно решение и дали ще се стигне до подписване, е съвсем отделен въпрос. Факт е, че през последните седмици изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев не прави никакви изявления по сделката за БТК. Това, че заместниците му са взели решението за парафиране на нов договор в негово отсъствие ясно показва, че е налице разногласие.

В днешни публикации се твърди, че върху Василев е оказван натиск, както на лична среща с Ахмед Доган, така и по отношение на фирма "Алвас", в чието ръководство той е бил преди да стане заместник-изпълнителен директор на АП. Според в. "Пари" е упражнен натиск върху банки да не отпускат кредити на фирмата, която е в бизнеса със зърно.

Самото решение на заместник-изпълнителните директори на АП е спорно, защото устройствения правилник предвижда решения да се вземат с подписа на изпълнителния директор и един от заместниците му. Галиб и Ананиев биха могли да вземат решение само ако единия от тях е упълномощен от Василев да го подписва. Това обаче не е било факт, защото изпълнителният директор е бил в отпуск и не е упълномощил никой да го подписва.

Въпреки това решението е факт и то ще определя бъдещето развитие по сделката. От тук нататък остават открити следните въпроси:

1. Ще парафира ли "Вива венчърс" нов приватизационен договор за БТК?

2. Ако това стане, той ще бъде ли внесен от Изпълнителния в Надзорния съвет на АП?

3. Ако "Вива венчърс" не парафира договор, дали Изпълнителният съвет ще информира Надзорния за това и дали ще послужи за основания да се прекрати сделката с "Вива венчърс" и да се сключи сделка с Коч холдинг - Тюрк телеком?

4. Какво ще бъде решението на ВАС по жалбата на "Вива венчърс"?

5. Кога във времето ще се случат всички тези събития?

До каквато и сделка да се стигне обаче, за нейното приключване ще са необходими подписите на изпълнителният директор на АП Илия Василев и на един от неговите заместници.

Затова последният въпрос е:

Под договор с кой купувач са готови да сложат подписите си Илия Василев, Станислав Ананиев и Сабри Галиб?

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.