Доган пише пътна карта на България за ЕС

Движението за права и свободи ще оповести своя пътна карта, в която ще обобщи стъпките, свързани с предизвикателствата пред България до членството ни в ЕС през 2007 г.

Анализът на коалиционния партньор на НДСВ ще е готов преди политическата ваканция, която започва през август, съобщи заместник председателят на ДПС Емел Етем след семинар по проблема в Боровец. Дясната ръка на Ахмед Доган информира, че ще бъде огласена и визията на движението за действията, които произтичат от поетите ангажименти и съответните срокове.

Най-краткият срок ще бъде до изборите следващата година. ДПС вече даде заявка да участва отново в управлението, независимо дали следващият кабинет ще е ляв или десен. Следващият срок е 2007 г., една уважаваща себе си партия трябва да има и по-дългосрочна визия, например 2010 г., добави Етем.

Сред темите, дискутирани на заседанието, са кредитите и финансите, социалната сфера, индикативните параметри за повишаване на жизнения стандарт на гражданите, както и теми, свързани с регионалната политика.

Запитана за "тревогите" на ДПС за усвояването на еврофондовете, специално в регионалното министерство и на екологията, Емел Етем каза, че въпросът за евентуален ремонт на кабинета не е обсъждан в Боровец, нито пък е ставало дума за детайли в усвояването на фондовете. ДПС атакува Валентин Церовски и Долорес Арсенова, а самият Доган многократно подхвърля пред журналисти, че в ДПС не са доволни от тях и е необходим "ремонт" на кабинета.

На закритата за журналисти сбирка са били изслушани министри, зам.министри и експерти на ДПС. Лидерът Ахмед Доган отказа коментар пред журналисти.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е била поканена на форума в неделя. Тя посочила, че не е достатъчен административният капацитет в България във връзка с изпълнението на еврозадълженията. Към този момент има около 1140 администратори, подготвени в тази област, които са твърде недостатъчни, твърде ангажирани и се задъхват, е казала Кунева, съобщи пред журналисти Емел Етем.

Министърът по евроинтеграцията е изразила притеснения, че от наличния състав на администрацията трябва да бъдат подготвени още държавни служители, които да могат да поемат заедно със своите колеги в съответните ведомства работата, свързана с хармонизирането с европейските критерии.

Заместник-председателят на ДПС Росен Владимиров обясни, че в администрацията не трябва да има разделение на администратори, които се занимават с въпросите на евроинтеграцията, а това да бъде проблем на цялата администрация. До 2007 г. трябва да бъдат обучени и подготвени да се занимават с това всички от наличния административен капацитет, обясни Владимиров като уточни, че не става дума за назначаване на нови служители.

Споделяне

Още от България