Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доган поиска повече власт

0 коментара

10 дни след края на местните избори, лидерът на ДПС Ахмед Доган поиска повече власт от коалиционния си партньор НДСВ. Опирайки се на резултатите от местния вот, Доган заяви, че са необходими промени в правителството и ревизия на коалиционното споразумение между НДСВ и ДПС.

Макар да преповтори тезата си "Аз не се нуждая от повече министерски кресла", лидерът на ДПС направи точно обратната заявка с думите - Големият проблем е, че НДСВ не могат да се справят... Той директно опонира и на твърдението на зам.шефа на партия НДСВ Николай Свинаров, че дори да се освежи кабинета, това не включва разширяване на участието на ДПС в него.

Доган:Усилията ни са да се отделим от Румъния за ЕС
"Всичките ни усилия са насочени да се отделим от Румъния, да не бъдем в една група" - с тези думи лидерът на ДПС коментира последния доклад за разширяването на Европейската комисия. За разлика от другите анализатори, според Доган имало такава възможност. "Ако бъдем в една група с Румъния, има рискове, най-вече отлагателни, от гледна точка на тяхното равнище в преговорния процес. Ако се отделим, шансовете ни са по-реални", каза Доган, визирайки целта на България да влезе в ЕС от 2007 година.

Още преди седмица, веднага след изборите Доган обяви, че управлението се нуждае от освежаване и корекции. От движението вкараха в обръщение и нов термин "съуправление", с който от седмица насам характеризират коалиционната власт на НДСВ и ДПС. В неделя зам.шефът на парламента Юнал Лютфи посочи нарочените от ДПС за смяна министри - регионалният Валентин Церовски и екоминистърката Долорес Арсенова. И за двамата мотивът е еднотипен - лошо усвоявали средствата от еврофондовете.

Правителственият говорител Димитър Цонев обаче заяви вчера, че засега премиерът Сакскобургготски не смята да прави промени в кабинета. Същото каза и председателят на парламента Огнян Герджиков, който допълни, че според него няма и потребност от промяна в коалиционното споразумение между НДСВ и ДПС. Повечето от представителите на ръководството на НДСВ отказаха коментар на днешните заявки на Доган.

Избирателите поискали по-голямо участие на ДПС във властта

Местните избори са поставили нови изисквания пред управляващите и опозицията. Според Доган, избирателите са показали, че очакват от управлението промяна както на идеите и поведението, така и на състава на правителството.

"Ние сме на ръба на доброто отношение на реални и потенциални избиратели. Избирателят по-скоро ни даде време да се коригираме. Коригирането става както като тип поведение, така и като състав. На първо време трябва да си актуализираме програмата за периода до следващите парламентарни избори"", заяви Ахмед Доган преди днешното заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС.

Според Доган отминалите избори не са били само мажоритарни, а по-скоро партийни. Лидерът на ДПС бе категоричен, че всяка политическа сила на базата на постигнатото като резултати трябва да търси реализацията си във властта.

Според изчисленията на ДПС, на базата на брой общински съветници те са втората политическа сила, независимо че БСП и СДС я броят за трета. При всички случаи обаче са по-добре от НДСВ, затова Доган отхвърли с насмешка изявлението на зам.председателя на партия НДСВ Николай Свинаров, който се опря на сегашното коалиционно споразумение, за да заяви, че дори и да се освежи правителството, това няма да бъде с разширяване на участието на ДПС в него.

"Ако се хващаме за това споразумение, ще стане лошо. И г-н Свинаров трябва да си коригира матрицата на мисленето. Явно това споразумение вече им върши работа само когато са в слаба позиция... Но ще го преглътнеме, де", каза Доган. В същото време той заяви безапелативно, че две години и половина след последните парламентарни избори времената са се променили, динамиката на управлението - също и трябва да се ревизира коалиционното споразумение между НДСВ и ДПС.

Само ДПС можело да вдигне качеството на властта

ДПС ще стабилизира властта, наливайки пари от резерва в пътища
"Ако тази идея се осъществи, това е може би един от начините да стабилизираме положението", заяви Доган, коментирайки възможността српедства от фискалнияь резерв да се вложат за изграждане на пътища. "Става въпрос за достатъчен ресурс от фискалния резерв, за да го насочим целево към пътищата, към северната и южната отсечка", добави Доган, който последно поиска 1 млрд.лв. от резерва за тази цел. Засега обаче финансовият министър Милен Велчев е склонен да отпусне около 150 - 200 млн.лв., и то не от резерва, а от преизпълнението на бюджета за тази година.

Правителството е длъжно да улови промените и новите изисквания на хората, затова трябва да коригира управленската си програма във всички сфери и ако се наложи, да смени и министри, бе тезата, развита пространно от Доган.

Пред медиите той отново натърти, че това не означава, че ДПС иска повече министерски кресла, но с обясненията си показа точно обратното: "Ние не поставяме въпроса за по-разширено участие на ДПС във властта. Поставяме въпроса за вдигане качеството, равнището на властта, функционирането на властта. На мен не ми трябват повече министерски кресла! Но въпросът е там, че те (бел.ред. - НДСВ) не могат да се справят с повече кресла в МС. Това е големият проблем!".

Идеята за освежаване на правителството още не е обсъждана на коалиционен съвет между ръководствата на НДСВ и ДПС. На въпрос при това положение не е ли време за спешна среща Доган - Симеон, лидерът на ДПС отговори с думите, че се виждал редовно с премиера и двамата обсъждали различни варианти за освежаване, но това не било работа на медиите: "Ние обсъждаме различни идеи за освежаване, а вие се хващате за конкретното - кои ще бъдат сменени, какво споразумение ще правите...".

По-рано през деня, правителственият говорител Димитър Цонев отново заяви, че досега не е имало среща между министър-председателя Симеон Сакскобургготски и ръководството на ДПС, но обяви собственото си очакване такива консултации да се проведат. Пред БНР правителственият говорител коментира, че било естествено макроикономическите успехи да не задоволяват отделния гражданин, но това щяло да стане през оставащите 2 години от мандата. Цитирайки резултатите от местните избори Цонев допълни, че в България в момента няма политическа сила, която да състави еднопартиен кабинет, така че коалиционни партньори ще бъдат търсени, а НДСВ и ДПС са се доказали като желани партньори " и от дясно, и отляво".

НДСВ не е склонно на промени

Макар че повечето представители на НДСВ отказваха да коментират поредните искания на Доган, от малцината престрашили се стана ясно, че управляващите не са склонни на промени.

Пред медиите председателят на парламента Огнян Герджиков каза, че доколкото е запознат, премиерът Сакскобургготски не смята за целесъобразно в близка перспектива да извършва промени в кабинета. Все пак въпросът е открит, допълни Герджиков. Според него няма и потребност от промяна в коалиционното споразумение между НДСВ и ДПС.

Същата бе тезата и на зам.председателя на ПГ на НДСВ Константин Пенчев. НДСВ не е заявявала политическа воля за промяна на условията в коалиционния договор, каза той. Запитан за по-голямо участие на ДПС във властта, Пенчев отнесе темата отново към коалиционното споразумение. Подетия от Доган разговор за корекции в управленската политика Пенчев отнесе към следващата година, заявявайки, че най-важното в момента е приемането на бюджет 2004 и данъчните закони. Царският депутат обясни, че на следващия Национален съвет на партията, който ще се състои след Нова година, НДСВ ще е готова с управленската си програма до 2009 година.

Въпросът не е в количеството, а в качеството на управлението, отговори другият зам.шеф на ПГ на НДСВ Мирослав Севлиевски, запитан дали е необходимо да се увеличи участието на ДПС във властта. Заявката на Доган за ревизия на коалиционното споразумение Севлиевски коментира с думите, че няма нищо лошо една коалиция да разговаря постоянно помежду си.

Главният секретар на партията Веселин Близнаков и зам.шефът Даниел Вълчев отказаха коментар.

Церовски: Спекулацията с еврофондовете е политически популизъм

Евентуални промени в кабинета, включително и в регионалното министерство, са въпрос на консултации между партийните централи, бе коментарът на един от нарочените за смяна министри Валентин Церовски.

Той обаче не се удържа да не отговори на атаката към него от ДПС, обвинявайки движението в политически популизъм. Не трябва да се спекулира с усвояването на парите от еврофондовете и политическия популизъм да излиза на преден план, заяви директно Церовски.

Министърът бе категоричен, че не трябва да се коментират упреци, а да се съпоставят цифри. Той обяви пред медиите, че до дни ще бъде подписан един от последните договори по европейски програми и по този начин ще се навакса наследеното забавяне от 2 години при усвояването на средствата от еврофондовете.

Церовски заяви, че досега премиерът не е искал отчет от него за усвояването на еврофондовете и никой от НДСВ не му е искал оставката.

Непосредствено след местните избори се появиха информации, че жълти депутати са нарочили за изкупителна жертва на слабите резултати Церовски, който оглавяваше предизборния щаб на НДСВ.

Другата засегната - Арсенова, отговори с прессъобщение, описващо успехите на екоминистерството в усвояването на европарите. Информацията гласи, с одобряването от Европейската комисия на 5 нови български проекта по програма ИСПА на обща стойност 116,169 млн.евро България е защитила всички средства, определени ѝ за периода 2000 - 2003 г. В съобщението се казва, че специализираната дирекция към екоминистерството отговаря за изпълнението на 10 инвестиционни обекта, одобрени от програма ИСПА през 2000, 2001 и 2002 г., на обща стойност 196 млн.евро. През 2003 г. дирекцията е представила в ЕК и е защитила 9 обекта на обща стойност 139,153 млн.евро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.