Догодина магистралите "Хемус" и "Тракия" се отдават на концесия

В началото на 2004 г. ще бъдат сключени договорите за отдаване на концесия на магистралите "Хемус" и "Тракия", прогнозира пред медиите във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Според Церовски, цитиран от Дарик радио, въпреки че програмите "Транзитни пътища 3 и 4" осигуряват сериозен финансов ресурс за изграждането на пътната инфраструктура в страната, средствата недостигат и единственият изход магистралите да бъдат довършени е отдаването им на концесия.

В момента експерти на министерството актуализират сметките, за да може през октомври 2004 г. да започне работата по доизграждането на двете магистрали, каза Церовски.

Според предвижданията, през 2005 г. трябва да бъде пусната в експлоатация автомагистрала "Тракия" от София до Бургас, а през 2007 г. - "Хемус" от София до Варна.

При посещението си във Велико Търново министър Церовски се запозна с изпълнението на проекта за рехабилитация на 30-километров участък от Прохода на републиката. Пусковият срок ще бъде удължен с 8 месеца, движението на автомобилите в този участък на международния път от Русе за Свиленград ще се възстанови напълно през есента на 2004 година.

Рехабилитацията на 30-километровия участък от Велико Търново до Гурково се извършва по програма "Транзитни пътища-3" на регионалното министерство. Договорната стойност на обекта е 10.6 млн. долара, осигурени чрез съфинансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие и държавния бюджет. От консорциума изпълнител "Пътни строежи ЛОТ 6а" съобщиха, че до момента са изкопани над 1 млн.куб.м скална маса, за да бъдат изправени завоите по трасето, разчетено за движение със скорост до 80 км/ч. Изграждането на трета лента на пътното платно по южния склон на прохода заема 30 на сто от общия обем на ремонтните работи.

В рамките на проекта се предвижда ремонт на 9 моста и построяването на два нови, изграждане на 600 м подпорни стени, както и корекция на р.Радова.

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?