Договорът с "Всяка неделя" е нищожен, но не можем да го прекратим

Становището на правния отдел на Българската национална телевизия за договора на БНТ с "Всяка неделя" съвпада със становището на парламентарната комисия за борба с корупцията, а то е, че този договор е нищожен, съобщи генералният директор на телевизията Уляна Пръмова на заседанието на медийната комисия в сряда късно следобед. Тя обаче добави, че на този етап БНТ не може да прекрати договор с външна продукция, освен ако няма нарушение на договора.

Антикорупционната комисия се произнесе за договора с "Всяка неделя" още на 30 септември.

Пръмова каза още, че управителният съвет на БНТ е поискал независима правна експертиза от специалисти на БАН и на Софийския университет. "След като разбраха какво искаме от тях, експертите се отказаха", добави тя.

Има огромен натиск за външните продукции, каза още директорът на БНТ, без да уточни за кои от тях става дума.

Уляна Пръмова предлага в 10-те процента външни продукции, които по закон се изискват в програмата на БНТ, да се включват и копродукциите.

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ)Райчо Райков припомни, че досега "Всяка неделя" е била четири пъти обект на мониторинг от съвета. На продукцията е наложено едно наказателно постановление и едно задължително указание.

СЕМ не намери достатъчно основания да се намеси в търговските отношения на БНТ и "Всяка неделя", добави Райков.

Пръмова каза, че "Всяка неделя" по договор има право седмично на четири автореклами и шест спонсорски реклами, като само две от всичките могат да бъдат в най-гледаното време - праймтайма. До края на септември "Всяка неделя" излъчваше по 50-60 автореклами месечно, каза Пръмова. По думите ѝ в БНТ не съществувал механизъм за контрол върху тези неща, но предстояло да се приеме правилник за авторекламата.

Споделяне

Още от България