Договорът за американските бази ще бъде огласен след ратификацията му

Споразумението за съвместните военни бази със САЩ ще стане публично достояние след като бъде ратифицирано от парламента. Това съобщи в сряда вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин по повод призива на депутата от ОДС и бивш външен министър Надежда Михайлова за огласяване на документа.

Според Михайлова, която подчерта, че изразява лично мнение, със своята мания за конспиративност управляващите от БСП, НДСВ и ДПС са подарили на “Атака” шанс да потърси реабилитация за рухналия си престиж.

Управляващите носят отговорност за създаването на непрозрачност около преговорите, която не е позволила на хората да се ориентират и ги е направила жертва на манипулации, смята Михайлова.

Тя също така призова силите на реда да не се поддават на провокации и да не продължават опасното съавторство в поддържане на образа на престъпността в България било чрез недоглеждане, било чрез свръхупотреба на сила при евентуално провокирани от “Атака” сблъсъци по време на протеста им срещу американските бази. 

По-късно министър Калфин заяви пред журналисти, че след като бъде ратифициран, договорът за базите няма да бъде секретен, какъвто беше, когато се водеха преговорите.

Споразумението ще бъде подписано от министър Ивайло Калфин и държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс в сградата на Министерския съвет. Райс ще бъде в България в рамките на неофициалната среща на външните министри на НАТО на 27 и 28 април.

По отношение на деликатната тема за използването на базите срещу трети страни, Калфин подчерта, че споразумението предвижда консултации с България, отчитане на позициите на двете страни, както и спазване на българското законодателство и на международните ангажименти, които България е поела.

Не вярвам, че американската страна ще злоупотреби с българското мнение, защото това означава да се преразгледа позицията за използването на тези съоръжения въобще, добави Калфин.

На по-късен етап към документа за военно сътрудничество между България и САЩ ще бъдат включени и няколко допълнителни споразумения, отнасящи се до социално осигуряване, екология и др. Сред тях категорично няма да има такова, което да се отнася до свободата на действия, тоест до едностранното вземане на решения за действия спрямо трети страни, уточни Калфин.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?