Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дойче банк чака решението на Конституционния съд за Булгартабак

0 коментара

Дойче банк е решила да изчака решението на Конституционния съд по промените в закона за приватизация, преди да приключи преговорите по сделката за "Булгартабак холдинг", заяви за mediapool.bg добре информиран източник. Заседанието на магистратите е насрочено за 3 април, четвъртък. Съдът се ангажира да излезе с решение още същия ден.

Според източника, в банката са решили, че е твърде голям риск да платят по сделка, основаваща се на закон, който може да бъде обявен за противоконституционен броени дни след превеждането на парите и получаването на акциите. Плащанията обикновено се забавят 3-4 дни по системата за международни банкови разплащания SWIFT.

Така съвсем реален изглежда рискът, при негативно решение на Конституционния съд, приватизационната процедура да бъде спряна точно преди промяната на собствеността. През миналата седмица управляващият директор на Дойче банк Марк Донеган бе категоричен, че банката ще се откаже от сделката, ако тя бъде забавена още веднъж поради съдебни решения.

Простите сметки показват, че ако е трябвало да се избегне риска с решението на Конституционния съд, то сделката трябваше да се подпише най-късно до края на тази седмица, за да може плащането и прехвърлянето на акциите да стане до 2 април, сряда, ден преди решението на Конституционния съд, което може да бъде публикувано от своя страна още на следващия ден - петък, 4 април, в броя на Държавен вестник.

Преговорите обаче се забавиха поради разногласия между правителството и купувача по минималните изкупни цени на тютюна, бъдещата политика по предоставяне на лицензи за производство на цигари и гаранциите, че акциите на "Тобако кепитъл партнърс" ще бъдат собственост на Дойче банк или 100% нейна структура и няма да се препродават през следващите пет години.

С приетата от правителството вчера Национална стратегия за развитие на тютюнопроизводство, на практика бяха отхвърлени първите две искания на кандидат-купувача. Министърът на земеделието Мехмед Дикме бе категоричен, че до 2007 г. минималните изкупни цени ще се определят както досега от правителството. От "Тобако кепитъл партнърс" настояваха в определянето на цените да участват и представители на производителите, изкупвачите и преработвателите на тютюн.

Вчера Дикме отхвърли и искането новите производители на цигари да се ангажират с изкупуването на определено количество български тютюни, какъвто ангажимент поема купувачът на Булгартабак.

Последният известен досега проблем е искането на гаранция, че Дойче банк няма да продаде за пет години напред участието си в дружеството-купувач "Тобако кепитъл партнърс" и че акциите трябва да са собственост директно на банката или на 100% дъщерно дружество.

Според добре информирани източници тази пречка е почти преодоляна в хода на преговорите, след като от Дойче банк са предложили акциите на регистрираното в Люксембург дружество "Тобако кепитъл партнърс" да могат да се прехвърлят само след разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.

Като финансова институция, Дойче банк не може да е директен собственик на нефинансово предприятие. В досегашните си разяснения от банката заявяваха, че сделката ще бъде финансирана от ръководени от Дойче банк фондове. Логично е, че щом те ще я финансират, те ще притежават и акциите на "Тобако кепитъл партнърс".

Проверка във финансовите отчети на кредитната институция показва, че Дойче банк управлява десетки фондове, в които има различно участие, но никъде не държи 100%. В повечето повече обаче тя е водещ акционер.

Самото искане за 100% собственост на Дойче банк не е толкова важно, по-съществени са финансовите гаранции за изпълнение на задълженията по приватизационния договор. А фактът, че банката управлява фондовете, е достатъчна гаранция, че може да удържи на думата си.

Сравнението между постигнатите договорености по сделките за БТК и "Булгартабак" показват, че е постигнат сходен резултат. В първия случай обаче договорът бе парафиран, докато във втория преговорите зациклиха.

От "Вива венчърс" поставиха искания, свързани с бъдещото определяне на цените на услугите на БТК. Става дума за продължаване на процеса на ребалансиране на тарифите на телекома, което означава увеличаване цената на вътрешните разговори и намаляване на цените за международните връзки. Като предварително условие за окончателно подписване на сделката е приемането на новият закон за далекосъобщенията и издаването на лиценз, съобразен с новия закон, както на БТК, така и за трети GSM оператор.

И в двете сделки купувач е специално създадено дружество с минимален капитал, собственост на финансова институция. Той ще бъде увеличен с пари от компанията майка, за да може да се извърши плащането по приватизационната сделка и да се поемат необходимите финансови гаранции. "Вива венчърс" е регистрирана във Виена, а Дойче банк иска да регистрира "Тобако кепитъл партнърс" в Люксембург, поради данъчни причини.

В договора за приватизация, парафиран от АП и "Вива венчърс", е поет ангажимент акциите в БТК да не се продават за срок от 3 години, докато при тютюневия монопол се търси същата гаранция за 5 годишен срок. Дойче банк и "Адвент" са приели да се разпореждат с акциите на създадените за участие в сделките дружества само с разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.

И при двете продажби има пряк ефект за бюджета. При "Булгартабак холдинг" се покриват данъчни задължения за 38.5 млн. евро, а при БТК се освобождават държавни гаранции по кредити на стойност 70 млн. евро.

С "Вива венчърс" е договорено, че по ескро сметка ще бъдат заделени 20% от покупната цена, които ще се използват за удовлетворяване на евентуални бъдещи претенции на купувача.

От друга страна, гаранционното споразумение по сделката предвижда в полза на Агенцията за следприватизационен контрол да бъдат предоставени 30 млн.евро, от които АСК може да се възползва при нарушения от страна на купувача.

Същата сума е договорена като гаранция и с "Тобако кепитъл партнърс" при процедурата за "Булгартабак холдинг". Освен това купувачът е обещал при разваляне на сделката по негова вина да плати 80 млн. евро. Причина за подобно решение може да бъде неизпълнение на ангажимента за изкупуване на тютюн от над 20% от реколтата.

С днешна дата от Дойче банк официално казват само, че продължават преговорите. Извън казусът с конституционния съд, законовият срок, в който те трябва да приключат, е определен с решението на Народното събрание - 12 април.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.