Дойче банк: До 15 години Индия ще изпревари Китай по растеж

Индия ще изпревари Китай по икономически растеж и към 2020 г. ще стане третата по големина световна икономика, се посочва в цитиран от ДПА в четвъртък доклад на Дойче банк.

Средният икономически растеж в Индия през следващите 15 години ще бъде 5,5%, така че към 2020 г. страната ще заеме трето място в света по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) след САЩ и Китай.

През същия 15-годишен период китайската икономика ще нараства средно с 4,8% - почти наполовина на сегашния растеж в Китай, прогнозира още Дойче банк. Според банката значителна роля за забавяне на темпа на растеж в Китай ще изиграе политиката на ограничаване на раждаемостта.

Втората по големина световна икономика в момента - Япония - ще отиде на четвърто място през 2020 г.

Растежът в САЩ ще остане силен - средно 3,1% през следващите 15 г., а най-бързо нарастващите европейски икономики ще бъдат Ирландия (3,8%) и Испания (2,8%).

Ниският растеж в Германия ще се запази и ще бъде около 1,5% през разглежданият период, се посочва още в доклада на Дойче банк.

Междувременно в анализ на китайското правителство, цитиран от АП, се посочва, че китайската икономика ще продължи да нараства с около 8% годишно в следващите 5 г.

Към 2010 г. БВП на страната се очаква да достигне 2,6 трилиона долара.

Прогнозираният растеж от 8% е по-нисък от постигнатия през 2004 г. 9,5%, но далеч надхвърля растежа в която и да е голяма световна икономика.

Споделяне

Още от Бизнес