"Дойче банк" проучва сметките на Тръмп за връзки с Русия

Банката проверява дали заемите на Тръмп не са гарантирани от Москва, пише "Гардиън"

"Дойче банк" проучва сметките на Тръмп за връзки с Русия

"Дойче банк", която е кредитирала Донлад Тръмп със стотици милиони, извършва проверка на личните му сметки, за да установи дали те имат някаква съмнителна връзка с Русия, съобщи в четвъртък британският в. "Гардиън". Банката, която в момента е разследвана от правосъдното министерство на САЩ за манипулиране на пазара на ценни книжа в навечерието на световната финансова криза през 2008 г., търси доказателства дали предоставени наскоро заеми на Тръмп, сключени при особено необичайни обстоятелства, може да са били подкрепени с финансови гаранции от Москва.

Изданието освен това е научило, че и членове на семейството на Тръмп са клиенти на "Дойче банк".

Банката проучва сметките на дъщерята на Тръмп – Иванка, на нейния съпруг Джаред Къшнър, който работи като съветник в Белия дом, както и на неговата майка Серил Стадмауер.

Вътрешният преглед не е открил никакви доказателства за руска връзка, но "Дойче банк" е под натиск да назначи независим външен одитор, който да проучи бизнес взаимоотношенията ѝ с президента Тръмп.

Конгресменът от Демократическата партия Бил Паскръл заяви: Ние знаем, че "Дойче банк" е основен кредитор на президента Тръмп и в момента фирмата е проверявана от Министерството на правосъдието по твърдения за нередности. Мисля, че е важно американският народ да знае до каква степен е въвлечена банката с президента и дали има някакво руска участие в заемите, направени от Тръмп. Правосъдното министерство на САЩ разследва "Дойче банк" за подпомагане на прането на руски пари, припомни конгресменът.

Информиран източник е заявил пред "Гардиън", че вътрешната проверка е започнала в момента, когато Тръмп се е кандидатирал за президент. Съгласно банковите регулации, политическите личности в САЩ са подлагани по-стриктен контрол отколкото обикновените клиенти.

След като Тръмп спечели изборите през ноември, банката повторно го е проверявала, допълва източникът. "Дойче банк" освен това е дала отговор по повод редица медийни разследвания за последните заеми на Тръмп, които според банкери, запознати с транзакциите, изглеждат необичайни.

Според анализ на "Блумбърг" Тръмп сега дължи на "Дойче банк" 300 милиона долара. Той има четири огромни ипотечни заема, всичките от тази банка. За всички тях Тръмп е гарантирал със свои имоти - нов луксозен хотел във Вашингтон в непосредствена близост до Белия дом, хотелът в му Чикаго, както и курортът "Тръмп Нешънъл Дорал Маями".

Отношенията на "Дойче банк" с Кушнър станаха известни за обществеността през 2013 г. след статия в "Ню Йорк обзървър", който е негова собственост. Иванка Тръмп, която по-рано беше директор в компанията за недвижими имоти на Тръп, също е клиент на "Дойче банк". Сега тя работи като неофициален съветник в Белия дом.

Банката заяви, че няма да коментира нищо по повод проверката, която явно обхваща по-широкия семеен кръг на Тръмп. Само преди месец Великобритания и САЩ наложиха рекордни глоби на Дойче банк в размер на 630 милиона долара. Причината е, че тя не успяла да предотврати пране на пари в брой чрез нейния московски офис, равняващи се на 10 милиарда долара.

"Дойче бнак" е казала още, че няма да каже какви са констатациите от проверката и дали са открити връзки между заемите на Тръмп и Москва. Въпреки това обаче двама източници от банковия сектор са заявили пред "Гардиън", че вече е установено, че няма доказателства заемите за Тръмп да са гарантирани с пари от Москва или от някоя руска банка.

Тръмп и бизнесът му имат дълга история на взаимоотношения с "Дойче банк". Тя е била единствената финансова институция, която се е съгласила да отпусне значителен заем на Тръмп. През 1990-те години други банки на "Уол стрийт", които по-рано са го кредитирали, са му отказали нови заеми, след като той на четири пъти е банкрутирал.

През ноември 2008 г. "Дойче банк" предприема необичайна стъпка и завежда дело срещу Тръмп, след като той не връща 40 милиона долара от заем в размер на 640 млн. Той отвърща с насрещно дело. Строителният магнат твърди, че банката има вина за световната рецесия, довела до падането на цените на имотите и настоява за обезщетение от 3 милиарда долара.

Двете страни постигнат споразумение през 2010 г., след което "Дойче банк" възстановява отношенията си Тръмп чрез своя дъщерна банка, работеща предимно с клиенти, чието състояние надхвърля 50 милиона долара.

Тръмп, който още по време на предизборната кампания бе обвиняван за нерегламентирани връзки с Русия, най-вече чрез свои съветници, отрече той самият да е имал бизнес с Русия, както и хората му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес