Докато си мълчахте за кризата, аз съм строил детски градини

Докато си мълчахте за кризата, аз съм строил детски градини
Тази година ще е трудна, но през следващата всичко ще си дойде на мястото, каза премиерът Бойко Борисов във вторник по повод протеста на преподавателите от Софийския университет.

"И здравето е приоритет, и театрите са приоритет. Кое не е приоритетно в тая държава - и сигурността? Така че мойте уважения към всички, но когато цяла Европа се тресе от криза, режат пенсии, режат заплати, режат какво ли не, тези ВУЗ-ове трябваше да отидат да протестират в деня, в който вдигнаха с 900 млн. пенсиите в България, в деня, когато си тръгна предишното правителство. Щом са такива специалисти и експерти трябваше да излезат и да кажат: Извинете, но от къде ще дойдат тези пари в условията на криза? Сега искам да им кажа, че тази година ще е трудна, ще издържиме и в следващите години всичко ще си дойде на мястото.За това нека протестират, нека им чуят гласа хората, нека знаят за какво става въпрос. Аз мисля, че всички сме длъжни да затегнем малко колана във времето на криза. Ние в криза сме били от 2-3 години, но тогава всички сте си мълчали, а аз съм строял през това време детски градини", каза Борисов.

Той направи този коментар пред журналисти, докато откриваше новата детска градина "Слънце" в кв. "Стрелбище". "Слънце" е построена върху терена, за който Борисов сигнализира на прокуратурата по времето, когато бе кмет, че е направен опит за продажбата му с фалшив подпис.

Премиерът ще изпълнява обещанието си да открива детски градини

Борисов изтъкна, че ще продължи да изпълнява обещанията си, които е дал на хората - да открива детски градини. Той припомни, че преди да стане кмет на София над 40 детски градини са били закрити.

Борисов зарадва баба, като записа внучето ѝ в градината

При откриването на детската градина "Слънце", премиерът Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха пресрещнати от местна жена и внучето ѝ, която помоли да намерят място на момченцето в новото детско заведение. Премиерът и кметът веднага поеха ангажимент и детето бе успешно записано. Към родителите, за чиито деца няма места в градините, Борисов се обърна с думите: “Непрекъснато откриваме нови места, не се отчайвайте, а просто имайте търпението, защото преди 3 години детските градини бяха закривани, а от три години започнаха да се строят".

Като емблематични Борисов определи случая и мястото, където във вторник откри поредната детска градина. “На това теренче заради аферата Драшков-брат тук щеше да има жилищна сграда по 3000 евро на кв. м. да се продава апартамент - крупна далавера“, коментира той.

По думите му разкриването на аферата и откриването на тази детска градина е типичен пример за политиката, която той следва. Борисов посочи, че дори да възникне проблем със земята, на която е построено детското заведение, няма български съд, който би дал градината на някой друг и би оставил децата на улицата.

Той информира, че вече са заделени 2 млн. лв., с които предстои да стартира строителството на училище на същия терен. Докато вървят делата, според Борисов ще бъдат завършени и училището и детската градина.

Борисов, депутат от ГЕРБ, Драшков и аферата с "откраднатия" имот

Теренът, върху които е построена детската градина, се води собственост на фирма “Симеон-2”. В нея 70 процента участие е имал водачът на листата на ГЕРБ в София-област за парламентарните избори Емил Димитров, чието име бе забъркано в заменки с гори. Съдружник на Димитров в "Симеон -2" е бил Славян Теофилов, който на парламентарните избори бе в листата на РЗС в Бургас.

Разбира се, след влизането си в парламента Емил Димитров официално излиза от фирмата, която придобива имота, върху който е построена детската градина, чрез покупката на дружеството "Сида – С".

Продавачът на "Сида-С" е и едноличният ѝ тогава собственик Петър Драшков, който е брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков. Сделката е осъществена на 4 август 2008 г. Стойността ѝ е 10 милиона евро.

Няколко месеца по-късно Петър Драшков е арестуван по обвинение в измама в особено големи размери. Това събитие се разиграва в момент, когато правителството на тройната коалиция уволнява Иван Драшков от ДАНС.

Обвинението срещу Петър Драшков е, че в съучастие с Ивелина Трифонова от София, която го снабдила с фалшиви документи, е придобил с подправен подпис на тогавашния кмет Бойко Борисов общинска собственост - 14 декара парцел в столичния квартал "Стрелбище" на стойност повече от 10 млн. лева. В схемата участва и нотариус, твърдят разследващите. След кратък престой в ареста Петър Драшков бе пуснат от съда без никаква мярка за неотклонение, тъй като магистратите приеха, че той е станал "жертва на измама" и не е участвал в никакви далавери.

Всичко това се случа в късната есен на 2008 г, а оттогава досега разследването е в глух коловоз, тъй като експертизата за подписа на Борисов не е готова, а от прокуратурата старателно избягват да дават информация около хода на това дело.

Междувременно Столична община завежда иска срещу "бившата" фирма на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, а Бойко Борисов отдавна го оправда, като заяви, че той е бил "ощетен", тъй като се явявал "добросъвестен купувач" на фирмата на Петър Драшков.

Иван Драшков пък се завърна на бял кон в зам.-директорския кабинет на ДАНС малко след идването на новата власт.

Споделяне

Още от България