Докладът на ЕК премина през политическо подслаждане

Докладът на ЕК премина през политическо подслаждане

С политическо решение, в последните часове преди да бъде представен официално докладът за работата на България по покриването на критериите за членство в сряда, неговият текст e бил подложен от колегиума на Европейската комисия (ЕК) на “фина настройка”, по думите на министър Гергана Грънчарова,. В първите си неофициални варианти, които излязоха от ЕК преди два дни, текстът ползваше в много по-голяма степен изводите на експертите, които са провели проверките на място.

Предпазни клаузи не се препоръчват, а процесът на наблюдение от Брюксел ще бъде продължен най-малко до края на юни 2008 година. Тогава отново ще има доклад на комисията. България трябва да предаде своя отчет по свършеното в борбата с корупцията и организираната престъпност до края на март. София ще трябва да изготви и предаде т.нар. екшън план за преборване с проблемите по глава 24 в Брюксел до три месеца.

При обявяването на доклада от вицепрезидента на комисията и комисар по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини заяви, че той и президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу са предложили този вариант на документа. Фратини заяви, че взетото решение за крайния вариант на документа е политическо. Той индиректно призна, че формулировките се различават от тези, които са предложени от евроекспертите, направили проверките на място в България.

“Благодарни сме на експертите си, но крайното решение го вземаме ние”, добави италианецът. Според него и ЕК България и Румъния са постигнали “голям напредък” през последните шест месеца.

След това Фратини започна да изброява положителните акценти за България с проведената “важна конституционна реформа в страната”. Според него  това е много важна крачка напред. С последната поправка в основния закон се създаде Инспекторат към Висшия съдебен съвет, който ще трябва да проверява бързината на правораздаването в България.

В първия вариант на доклада се цитираха притеснения за дублирането на новия орган и вече съществуващия инспекторат в Министерството на правосъдието.

Фратини подчерта, че тепърва тази реформа трябва да бъде превърната в конкретно законодателство, което трябва да започне да се прилага. Другата похвала, която получихме от еврокомисаря, бе за премахването на дребната корупция по граници. Според него там също имаме “важен напредък”.

В отговор на въпрос за борбата с корупцията и организираната престъпност, той подчерта, че напредъкът е недостатъчен. Това е и точната формулировка от доклада. Фратини обаче и тук направи реверанс към София като подчерта, че има “твърде малко” конкретни резултати, но и че “твърде много обвинения” ще бъдат вкарани в съда.

Той дори съобщи, че член на българското правителство е изправен с обвинения пред съда. След допитване на Mediapool до прокуратурата стана ясно, че такова нещо няма. От офиса на главния прокурор коментираха, че вероятно Фратини има предвид членове на предишни правителства.

Той на няколко пъти отчете, че взаимодействието между Брюксел и София е много добро. В първия вариант на доклада, публикуван от медиите в понеделник, обаче се споменава, че има още какво да се направи, за да се подобри сътрудничеството.

Разлики има и по отношение на формулировките за наличие на добра политическа воля в правителството. Преди два дни тя бе, че е нужен дългосрочен политически ангажимент за провеждане на реформи и че властите са показали, че имат добри намерения във всички области, но всичко това е останало само на думи.

В сряда Фратини отбеляза, че “двете правителства са демонстрирали добра воля и решителност по отношение на ангажимента си към процеса на съдебната реформа и прочистването на корупционната система”. Към това се пришива и констатацията, че има нужда от още усилия и осъдителни присъди.

Еврокомисарят заяви още, че подадените министерски оставки през последните седмици са също важен знак за борбата с корупцията и изрази надежда да има още изправени пред съда.

От думите му стана ясно, че налагането на предпазна клауза е почти невъзможно. “Предпазната клауза е изключителен случай. Не е нормално този механизъм да бъде задействан срещу държава, която е пълноправен член. За това може да се мисли само ако липса какъвто и да е напредък. Случая сега не е такъв”, обясни още Фратини. Той добави, че освен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, има нужда от подобрение в подбора на служители в полицията и митниците.

Съвсем естествено в този контекст, българският министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви, че е “удовлетворена от високата оценка от постигнатото”. Тя призна, че България има още проблеми в борбата с високата корупция и организираната престъпност.

В същото време обаче министърът обясни вярата си в съдебната система и изрази надежда за провеждането на бързата реформа. Ръководителят на делегацията на ЕК в София Майкъл Хъмфрис също влезе в общия тон. По думите му България има още много какво да направи, но то ще бъде сторено.

Според него прогресът не е само на хартия, но част от напредъка трудно може да бъде формулиран.

Споделяне

Още по темата

Още от България