Докторантите с двойно по-висока стипендия

Докторантите с двойно по-висока стипендия

Правителството реши в сряда да увеличи близо два пъти месечните стипендии за редовните докторанти държавна поръчка. След публикуването на това решение в Държавен вестник те ще започнат да получават 450 лева месечно вместо досегашните 250 лева.

Ако в рамките на 3 години техните дисертации са готови, държавата ще им отпусне 1000 лева еднократна стипендия. Още 1000 лева ще бъдат отпуснати, ако в едногодишен срок те защитят своите трудове през Висшата атестационна комисия (ВАК).

В сряда премиерът Сергей Станишев даде да се разбере, че е забелязал “известното застаряване” в българските научни среди.

"България изостава от страните в ЕС в обучението на докторантите, а има и застаряване на научните кадри. В България сега има 1985 докторанти редовно обучение. У нас на 1000 души се падат осем доктори на науката, а в ЕС те са средно 12", обоснова решението министър-председателят.

Той допълни, че в скоро време ще бъде обсъден проект за промени в Закона за научните степени и звания. Целта е да се помогне на развитието на научните кадри.

Действащият закон в тази област не е променян основно от времето на т. нар. "развит социализъм". Написан е през 1972 година.

В него изобилства от постулати, които са в пълен разрез с представите за страна член на ЕС. Така например законът изисква научния труд, който ще бъде защитаван, да спомага за "социалистическото развитие на страната", а докторантът трябва да докаже своите "делови, политически и морални качества".

Освен увеличение на стипендиите, за докторантите ще бъдат отпуснати 10 милиона лева за закупуването или абониране за специализирана научна литература. Други 800 000 лева са предвидени за високотехнологични и скъпи дейности по време на обучението.

От правителството съобщиха още, че таксите за кандидатстване във висши учебни заведения няма да бъдат завишавани тази година. За сметка на това ще варират таксите за обучение във висшите учебни заведения.

"Най-голямо увеличение на такси ще има в Югозападния университет в Благоевград, където таксата за определена специалност се качва от 356 на 610 лева, и в Шуменския университет, където има увеличение на таксата от 300 на 500 лева. Ще има и намаления на такси. Например в Софийския университет", съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев.

През учебната 2008-2009 година в държавните и частните университети ще могат да влязат 58 802 студенти, което е с 6700 повече от миналата година. Приемът на докторанти държавна поръчка се увеличава с 46% от 963 на 1403.

Споделяне

Още по темата

Още от България