Доларът достигна 3-месечен връх, златото на 5-годишни дъно

Европейските борси за близо до 6-седмичен връх

Доларът достигна 3-месечен връх, златото на 5-годишни дъно

Американският долар достигна 3-месечен връх, продължавайки да трупа печалби на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите. В същото време цената на златото се срина до най-ниската си стойност за последните повече от 5 години, предаде "Ройтерс".

Зелените пари постигнаха най-доброто си седмичено представяне за последните близо два месеца, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън отново подчерта, че лихвените проценти в САЩ най-вероятно ще бъдат повишени по-късно през годината. Тласък на долара дадоха и данните за потребителските цени и жилищното строителство в най-голямата световна икономика.

Силата на долара обаче повлече златото, което се понижи с над 4%, а платината се срина с над 5% до най-ниската стойност от февруари 2009 г. насам.

Акциите на световните борси отстъпиха от достигнатите 3-седмични върхове в петък, въпреки че европейските индекси са близо до най-високите си стойности за последните 6 седмици. Тласък на европейските борси дават отслабващите страхове около Гърция, след като банките отвориха врати в понеделник след 3-седмична ваканция.

Щатският долар достигна най-високата си стойност от 23 април насам спрямо кошницата от основни валути. Еврото се понижи до най-ниското си ниво от края на април, но успя да обърне тренда, търгувайки се с повишение от 0.2% при 1.0853 долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?