Долната камара на британския парламент одобри законопроекта за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Долната камара на британския парламент одобри на трето, последно четене законопроекта, който оторизира правителството да започне преговори с Европейския съюз за напускане на общността.

В подкрепа на правителствения законопроект гласуваха 494 депутати, а 122-ма бяха против.

Сега законопроектът отива в камарата на лордовете, която има пълномощия само да отложи разглеждането на законопроекта, но не и да го провали. Очаква се лордовете да започнат обсъждането му около 20 февруари.

Правителството иска цялата парламентарна процедура да приключи в началото на март, за да може премиерката Тереза Мей да изпълни намерението си и да задвижи процедурата по член 50 на Лисабонския договор за ЕС до 31 март.

Документът бе одобрен след тридневни дебати, в които депутати, привърженици на оставането в ЕС, безуспешно се опитаха да внесат в него поправки, даващи на парламента по-голяма роля в процеса на "развода" с Евросъюза.

Законопроектът е кратък и се състои само от 133 думи. Отклонявайки повечето от направените поправки, правителството избегна необходимостта да получи одобрение на регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, или да се отчита пред депутатите за хода на преговорния процес.

Отхвърлена бе и поправката на Либералнодемократическата партия за необходимостта от повторен референдум за Брекзит, както и поправката на Лейбъристката партия, предлагаща да бъдат пресечени плановете на правителството на Мей да задейства офшорен режим след излизането от ЕС. Въвеждайки такъв режим, правителството се надява да повиши привлекателността на страната за международния бизнес.

Депутатите гласуваха и против поправката, предложена от лейбъристите, която предвиждаше гражданите на страните от ЕС автоматично да получат право да останат във Великобритания, след като тя излезе от съюза. Отхвърлянето на тази поправка обаче не означава, че гражданите на ЕС ще трябва да напуснат Обединеното кралство след Брекзита. Те просто приеха логиката на премиерката Мей, че страната не трябва да поема никакви задължения преди началото на преговорите с Брюксел, така че този въпрос ще бъде уреден в хода на пазарлъците по условията за Брекзита.

Правителството обаче обеща, че след като преговорите с Брюксел бъдат завършени, парламентът ще гласува по подготвения текст на споразумението за "развода" с ЕС.

Депутатите обаче така и няма да могат да внесат някакви изменения в него, защото ще имат само две възможности - да го приемат в представения вид или да го отхвърлят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?