Домашното раждане не среща обществена подкрепа

Домашното раждане не среща обществена подкрепа

Посегателството над лекари да се приравни с нападенията над други длъжностни лица като полицаи, данъчни служители и др. среща голяма обществена подкрепа, докато друг дискусионен въпрос от последните месеци – дали да се разреши раждането в домашни условия масово, се отхвърля от хората. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция “Ноема“, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването. Целта му е да изясни обществените настроения по дискусионните въпроси. Наред с това са зададени и въпроси относно мерки, предприети от здравния министър Десислава Атанасова, на които е регистриран висок процент от хора без мнение – 20-27%.

Според проучването общо 74% от анкетираните напълно подкрепят или са склонни да подкрепят промени в Наказателния кодекс, които третират посегателството над лекар като нападение над длъжностно лице. Промените бяха гласувани на първо четене в парламента преди празниците. Отрицателно мнение по въпроса за изразили едва 5 процента от запитаните. 9 процента от хората по-скоро не са съгласни с нормативните промени за по-високите санкции, а 13 на сто нямат мнение по въпроса. Подкрепата за тази мярка е най-висока сред хората с високи доходи и сред жителите на столицата също – над 60 процента.

 

Разрешаването на раждане в домашни условия с лекарско участие обаче се приема с неодобрение от 72% от респондентите.

 

Над четири пети от българите (76 процента) са чували или са запознати с обсъжданията на този въпрос. Най-висок дял на запознатите се наблюдава сред жените и хората на възраст между 30 и 50 години (над 80 процента). Осем на сто подкрепят идеята за раждане у дома, но само ако родилката си плати за присъствието на медицинското лице. Едва 3 процента от хората смятат, че разходите за раждането в домашни условия трябва да се поемат от Здравната каса. Най-висок е делът на противниците на раждането извън болница сред жените - 78 на сто от тях отхвърлят тази възможност. 76 процента от жителите на областните градове също не приемат раждането вкъщи.

 

Запитани как оценяват работата на здравния министър за затягането на финансовата дисциплина в лечебните заведения, увеличаване на заплатите на лекарите и подобряване на тяхната квалификация, 64 % от анкетираните подкрепят Десислава Атанасова, нейни противници са 13 на сто.

 

В друга област - модернизиране на здравеопазването чрез започналите проекти с европейско финансиране на болниците, одобрението си дават 62 % от хората, против са се обявили 11 на сто, а необичайно висок процент – 27 на сто, нямат мнение по въпроса.

 

Мерките за намаляване цените на лекарствата чрез промени в законодателството и намаляване на търговските надценки получават подкрепата на 66 на сто от запитаните. Неодобрението си дават 14 на сто от анкетираните, също висок процент - 20 на сто, не са изразили мнение.

 

От “Ноема“ коментираха, че по-високият процент хора без мнение се дължи отчасти на по-голямата извадка хора, участвали в проучването – 1779, вместо обичайните 1000. Друга причина е, че хората не са били достатъчно информирани по поставените въпроси.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?