Дончев нямало да отговаря за изборите, защото ще е кандидат-депутат

Дончев нямало да отговаря за изборите, защото ще е кандидат-депутат

Вицепремиерът Томислав Дончев няма да координира за организацията на изборите, защото ще е кандидат за депутат. Неговите функции били дадени на Марияна Николова, понеже тя нямало да участва в предстоящия вот.

Това се разбра от обяснението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред бТВ, след като преди ден Министерският съвет реши за координацията на изборите да отговаря Николова, която е вицепремиер и министър на туризма от квотата на НФСБ.

Тя отрече да има напрежение между премиера Бойко Борисов и Дончев.

"Това е спекулация. Така или иначе ще се наложи г-н Томислав Дончев да бъде участник в изборния процес и няма как той да организира изборите. Това наложи избирането на друг отговорник от правителството за провеждането на изборния процес. Най-вероятно той ще бъде в листите", добави Дариткова.

Тя обаче не даде почти никакви детайли около листите на партията на премиера Бойко Борисов. "Имаме лица, които са ясни, че ще са водачи на листи", каза Дариткова.

Като пример даде това, че Бойко Борисов ще води в София – 25 МИР и в Пловдив, Цвета Караянчева в Кърджали, а самата Дариткова - в Смолян. Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов ще води листата на ГЕРБ във Велико Търново, добави председателят на групата на ГЕРБ. Тази информация обаче вече беше ясна, макар и неофициално.

Тя отказа да каже дали спряганите за водачи Любен Дилов- син и Ивайло Цветков – Нойзи наистина ще са такива. Обяви, че все още не знаела какви са номинациите.

"Не сме управлявали в комфорт", каза още Дариткова по повод първия пълен мандат на Борисов като премиер.

По думите ѝ през този мандат се е водила една непрекъсната битка с президентството.

"Толкова често президентско вето при нито един друг мандат не се е случвало, това ще влезе в историята на президентската институция", добави Дариткова.

Според нея коронавирус кризата трябва да бъде посочена като най-голямото предизвикателство за това управление. "На фона на влизането ни в еврозонта и банковия съюз се случиха протести, които наистина изразиха недоволство от част от действията ни. Това беше сериозно изпитание. Протестите ни дадоха възможност да преосмислим това, което правим, и как се възприема от обществото", обясни тя.  

Споделяне

Още от Избори 2021

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?