Дончева: Борисов ще се кандидатира за президент и търси подкрепата на ДПС

Премиерът: Нека лидерът на "Движение"21 се кандидатира, може да я подкрепим

Дончева: Борисов ще се кандидатира за президент и търси подкрепата на ДПС

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще се кандидатира за президент на изборите за държавен глава догодина и смята, че за това му е нужна подкрепата на ДПС. Това каза в интервю пред бТВ в събота лидерът на "Движение 21” Татяна Дончева.

Според нея това е причината Борисов само формално да подкрепя идеите на министъра на правосъдието Христо Иванов за реформа в съдебната система. Дончева уточни, че симпатизира на министъра, но не безкритично.

"Българската съдебна система не просто е лишена от воля, там има кадрови влияния много отдавна – олигархични кръгове, масонски ложи, кръгът Доган-Пеевски, известен като КОЙ. И всеки смята, че най-важното е неговото влияние в съдебната система – може да поръча определени неща на определени нива”, коментира лидерът на "Движение 21”. По думите ѝ създаването на този модел е започнало през 2003 г.

Дончева е категорична, че предложените промени в Конституцията, които вече се обсъждат в парламента, няма да доведат до очакваната реформа в съдебната система. "Прокуратурата трябва да се извади от съдебната система. Трябва да се прочисти от онези, които злите сили са излъчили”, смята Дончева.

На въпрос как си обяснява метаморфозата на Георги Близнашки, който стана консултант на ДПС, тя обяви, че това не е метаморфоза, а търсене на признание. Татяна Дончева очаква да има осъдени, и то не само в България, за фалита на КТБ

По-късно през деня Борисов отговори задочно на Дончева, но не коментира конкретно дали ще се кандидатира за държавен глава през 2016 година.

"Много уважавам Татяна Дончева. Нека тя да се кандидатира, да разчита на каквито иска гласове. Много ми се иска жена президент, може да я подкрепим", каза той пред журналисти в Средец.

Той заяви, че непрестанно му се задава въпросът дали ще се включи в надпреварата за държавен глава догодина. "Дали ще се кандидатирам за президент, това на никой не е работа. Вече 15 години отговарям на този въпрос. Три президентски избора минаха, вие не спряхте", обърна се към журналистите премиерът, цитиран от агенция "Фокус".

Той допълни, че не знаел колко са гласовете на ДПС, за да разчита на тях и подчерта, че това "не е тема на деня изобщо".

Споделяне

Още от България