Доставките от втората пратка с компоненти на С-400 за Турция е приключена

Снимка: Архив

Доставките от втората пратка с компоненти на руските ракетни отбранителни системи С-400 е приключена, съобщиха от министерството на отбраната на Турция.

От ведомството посочват, че обучението на турския персонал за работа с ракетните установки продължава, а самата система ще е оперативна през април 2020 г.

Доставките с компоненти от втората пратка започнаха на 27 август. Първата част от доставките беше приключена в края на юли. Русия изпрати около 30 самолета с оборудване и компоненти за С-400, като част от първоначалната пратка във военновъздушната база "Мюртед".

След като преговорите за закупуване на ракетни установки "Пейтриът" от САЩ се провалиха, през април 2017 г. Турция подписа договор с Русия за доставките на С-400. Според експерти руската противоракетна система е една от най-модерните в света и е в състояние са засича няколко цели едновременно.

Закупуването на руската ракетна система обаче обтегна дипломатическите отношения между Турция и САЩ през последните няколко месеца, тъй като Вашингтон твърди, че системата С-400 е несъвместима със системите на НАТО и излага изтребителя F-35 на опасност.

Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса и отхвърли развалянето на сделката. Анкара настоя за създаването на комисия за изясняване на всякакви технически въпроси, но САЩ не приеха това предложение.

След като не успя да разубеди Турция да се сдобие с руската ракетна система, Вашингтон обяви, че извежда Анкара от програмата за изтребители F-35 - ход, който предизвика остри реакции от Анкара и ново напрежение в НАТО.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?