Доверието на германските инвеститори се изкачи до тригодишен връх

Доверието на германските инвеститори достигна през август най-високото равнище от 2006 г. насам, съобщи агенция "Блумбърг" във вторник. Правителственият план за стимулиране на икономиката и увеличаващият се износ успяха да изведат страната с най-голям брутен вътрешен продукт в Европа от рецесията, допълва агенцията.

Според данни на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW индексът на инвеститорско доверие е скочил от 39.5 през юли до 56.1 през август. Икономисти предричаха увеличението му до 45. Това е най-високата му стойност от април 2006 г.

БВП на Германия се увеличи с 0.3% през второто тримесечие на годината и с това се сложи край на най-лошата криза от Втората световна война, при това по-рано от очакваното. Докато увеличаващият се износ и програмите на правителството целят устойчив ръст на икономиката, високите равнища на безработицата може да забавят възстановяването на страната.

"Германската икономика излезе от рецесията, но не и от мъглата", казва Карстен Брзески, икономист в "Ай Ен Джи Груп" (ING Group) в Брюксел. "Въпреки ентусиазма след последните положителни данни за икономиката и добрите краткосрочни перспективи, все още има препятствия пред истинското възстановяване, най-голямото от които е влошаването на пазара на труда".

Равнището на безработица в Германия е най-високото от 2007 г. насам. В момента хората без работа в страната са 3.46 милиона.

Скъпото евро пък заплашва износа на Германия, тъй като прави местните стоки по-скъпи на световните пазари. Единната европейска валута поскъпна с 13% спрямо долара от февруари насам.

Икономисти предричат втори, по-слаб срив на икономиката през 2010 г., тъй като кризата ще се развива във формата на буквата "W".

Споделяне

Още от Бизнес