Дознателите в МВР ще разследват и министри

21 души са пострадали леко от градушката, изсипала се над Варна вчера. 1 180 квадратни метра покриви на училища, детски градини, учреждения и други обществени сгради е унищожила градушката, съобщи кметът на града Кирил Йорданов. Общата квадратура на счупените прозорци в града е 600 квадратни метра. Ремонтите на покривите и подмяната на стъклата са започнали още вчера. Унищожени са 505 квадратни метра пътна настилка и тротоари само на територията на централния градски район "Приморски". В останалите квартали огледът все още не е приключил.

21-те граждани са потърсили спешна медицинска помощ в пиковия час след градушката. Тежко пострадали и настанени в болница обаче няма. Лекарите са помагали основно на хора с порезни рани, получени от падащи стъкла и други остри предмети. Установено е, че мъжът, който почина на автобусна спирка по време на бурята, е починал от сърдечен удар и това няма връзка със стихията, уточниха от РДВР.

Засега училище "Кирил и Методий" остава затворено, като учебните занятия са прекратени заради поражения от градушката по сградата на учебното заведение.

Десетки тонове листа и кал засипват улици и подлези в града, сметоизвозващите фирми разчистват наносите по ул. "Христо Смирненски" и три автоподлеза, където положението е най-трагично, добави Йорданов, цитиран от БТА.

Екипите на "Електроразпределение" още вчера са възстановили захранването на училището за незрящи деца и болницата в квартал Аспарухово. Днес ще бъде възстановено захранването във вилна местност "Ракитника" и осветлението по Аспаруховия мост. В село Константиново градушката е унищожила напълно лозовите масиви.

Общински служители документират всички щети със снимки и ги отразяват в съответни протоколи. На този етап не може да бъде обобщен размерът на пораженията, добави кметът. След наводнението през лятото изчислихме щетите на 3 милиона лева, сега пораженията са по-малки, посочи той. Йорданов заяви, че община Варна ще направи постъпка пред застрахователите за възстановяване на щетите по всички обекти, които са публична общинска собственост.

Кметът посочи, че общинската администрация възнамерява да се обърне към Комисията по бедствия и аварии, за да бъдат покрити разликите там, където застраховките не покриват реалните щети.

Навсякъде в областта има ток и пътищата са проходими, съобщиха от "Гражданска защита".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?