Станишев се отказа от неизреченото си желание за пост в ЕК

ДПС и ГЕРБ "сближили" позициите си и за еврокомисарското място

ДПС и ГЕРБ "сближили" позициите си и за еврокомисарското място

По-малко от седмица преди премиерът Пламен Орешарски да замине за Брюксел, където след изглеждащия сигурен избор на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК предстои европейските лидери да разпределят други важни постове в съюза, управляващи и опозиция у нас нямат набелязан като цел портфейл и номинация за български еврокомисар.

В кулоарите на парламента обаче все по-често циркулира неофициалната информация, че сметките на лидера на БСП Сергей Станишев да наследи Кристалина Георгиева, но с по-добро портфолио (например върховен представител на ЕС за външната политика), са се оказали грешни.

По неофициална информация коалиционният партньор на левицата – ДПС, все повече се сближава и по този въпрос с ГЕРБ. Именно по тази причина ръководството на движението е застанало против неофициалната номинация на Станишев и на практика се е застъпило за втори мандат на Кристалина Георгиева.

 

Затова на последното заседание на Изпълнителното бюро на БСП Станишев обяснил пред съпартийците си, че не желае да става еврокомисар, тъй като това била по-скоро чиновническа позиция.

 

Неговото желание, цитирано от социалисти, се оказва да получи още един мандат начело на ПЕС. Изпълнителното бюро на БСП дори обсъждало вариант да оставят правителството само да си назначи еврокомисар.

 

Според други партийци пък сходна позиция на ръководството на БСП се дължала на факта, че заради много злоупотреби от страна на Станишев, Пламен Орешарски в крайна сметка минал към ДПС и работел доста по-добре с тях. По тази причина и дал да се разбере на председателя на левицата, че няма как да бъде българската номинация за еврокомисар.

 

"Така в крайна сметка европейското бъдеще на Станишев ще остане като евродепутат, подреден в една комисия, на равни начала с Николай Бареков, на когото гледаше с насмешка", казаха още от БСП.

 

Според тях и да е успял към този момент да постигне някаква договорка за следващ мандат начало на ПЕС, то след една година тя може да не е валидна.

 

"Още повече, че плановете на Станишев за председателското място в Партията на европейските социалисти минава през това той да бъде шапка на Коалиция за България, в чийто формат се явява БСП на избори. Този формат е силно несигурен и може изобщо да не съществува", разказаха социалисти.

 

Междувременно стана ясно, че въпреки първоначалните договорки, постигнати при президента Росен Плевнелиев, все още премиерът и партийните лидери не са стиковали позициите си за номинацията за еврокомисар и искания портфейл. Очаква се такива разговори – официални или не, да се проведат в началото на следващата седмица.

 

"Дотогава трябва да е измислен вариант как официално ГЕРБ и ДПС да застанат на една позиция за Кристалина Георгиева. Най-вероятно за претекст ще се ползва появилата се информация в някои западни медии, че тя може да получи портфолиото за външните работи на ЕС", смятат запознати.

 

"Въпреки, че ако се забавим още малко, е твърде вероятно да получим поста, който преди имаха румънците – мултилингвистика", шегуват се от БСП.

 

Някои от депутатите дори твърдят, че от надпреварата за поста на български еврокомисар не е изключена дори и номинацията на Реформаторския блок – Меглена Кунева.

 

В крайна сметка от средите на БСП твърдят, че каквото и да се случи с номинацията на страната ни за представител в Еврокомисията, тя ще легитимира по някакъв начин сътрудничеството между ДПС и ГЕРБ и ще бъде първата крачка към "общи национални приоритети", които Лютви Местан загатна, че ще подкрепя, дори и партията му да е в опозиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България