Елиминации по оста "за" и "против" Русия дават шанс на Георгиева да оглави дипломацията на ЕС

Орешарски ще предложи кандидатурата й, ако Юнкер потвърди, че я иска

Кристалина Георгиева, сн. БГНЕС

Дали българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще получи престижния пост на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността и вицепрезидент на ЕК, зависи от сложния консенсус, напасвания и пазарлъци в Брюксел за най-високите позиции. Според авторитетни европейски медии кандидатурата на Георгиева се очертава като консенсусна на фона на други кандидати, които или се възприемат като хардлайнерски настроени спрямо Русия, или прекалено отстъпчиви.

 

Както научи Mediapool от свои източници в София и Брюксел, премиерът Пламен Орешарски ще отиде с "отворен мандат" на срещата на европейските лидери на 16 юли. Тогава ще бъдат обсъждани заместници на Катрин Аштън (сегашен върховен представител на ЕС за външната политика) и на Херман ван Ромпой (председател на Европейския съвет). Ден по-рано се очаква Жан-Клод Юнкер да бъде избран от Европейския парламент за председател на Европейската комисия (КС).

 

Пламен Орешарски вече е взел решение за кандидатурата на Георгиева, но тя ще бъде предложена само в случай, че Юнкер поиска точно тя да поеме външната политика на ЕС, заявиха източниците на Mediapool.

 

Досега България не е обявила официално кой ще бъде нейният кандидат за комисар, нито за какъв пост ще претендира.

 

Базираното в Брюксел онлайн издание EurActiv съобщи в понеделник, че Юнкер е настоявал пред Пламен Орешарски да номинира Георгиева за нов мандат като еврокомисар, но този пък като бъдещ заместник-председател на ЕК и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

 

Освен Кристалина Георгиева, която в момента отговаря за хуманитарната помощ и реакция при кризи, другата обсъждана кандидатура за мястото на Аштън е на италианския външен министър Федерика Могерини. Могерини обаче няма подкрепата на редица източноевропейски държави в ЕС, която смятат, че Италия поддържа прекалено отстъпчива политика към Кремъл.

 

Георгиева, която е бивш вицепрезидент на Световната банка, си спечели отлична репутация като еврокомисар. В отговор на въпрос на EurActiv за нейните бъдещи планове, тя предпочете да скрие картите си, обяснявайки, че ще знае какво ще прави след изтичането на мандата ѝ.

 

Според източници на Mediapool ДПС и ГЕРБ са заявили пред Орешарски съгласието си Георгиева да бъде номинирана за още един мандат, но с по-добър ресор.

 

От ГЕРБ пък твърдят, че Георгиева, която бе издигната от тяхното правителство за първия си мандат в ЕК, се ползва с доверие "на Запад", заради поста си в Световната банка, а за отношенията на ЕС с Русия била смятана за "полезна", тъй като имала контакти.

 

Номинацията ѝ може да получи подкрепа както от страните в Източна Европа, така и от държави като Англия и Франция, обясниха евродпутати.

 

"Файненшъл таймс" също коментира в понеделник, че българската има реални шансове да оглави ервопейската дипломация.

 

Група източноевропейски страни в последния момент започнаха кампания в опит да блокират даването на Италия. Те обвиняват Рим, че не заема достатъчно твърда позиция срещу Русия.

Кампанията срещу Федерика Могерини се води от Латвия, Естония, Литва и Полша, които най-силно подкрепят строги санкции срещу Кремъл, посочват дипломати от ЕС.

Те са негласно подкрепени от други страни, които застъпват позицията за по-сурови санкции, след като Могерини в началото на месеца покани руския президент Владимир Путин на среща на върха на европейски и азиатски лидери през октомври в Милано, пише изданието.

През уикенда кандидатурата на Могерини придоби по-партийна окраска. Според двама високопоставени представители на ЕС европейските левоцентристки лидери, включително италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд в събота са разговаряли по конферентна връзка и са се договорили да я подкрепят, отбелязва вестникът.

В Европейския парламент, който трябва да одобри номинацията, обаче расте противопоставянето на тази кандидатура, особено сред десноцентристите, които смятат, че Могерини, която е външен министър на Италия едва от февруари, няма нужния опит и авторитет.

"Какво избирате - компетентност и опит или политическа окраска и пол?", запита водещ десноцентристки политик, който е против кандидатурата на Могерини.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, който води преговорите, е казал на националните делегации, че трябва да се разберат поне за поста върховен представител на ЕС за външната политика на срещата на върха в сряда.

Жан-Клод Юнкер иска кандидатурите на всички 28 еврокомисари да са издигнати преди лятната ваканция, за да може изслушванията по утвърждаването им в ЕП да започнат през септември. Макар и договорите на ЕС да изискват само мнозинство от лидерите да избере приемника на Катрин Аштън, Ван Ромпой е казал на делегациите, че се надява на консенсус, отбелязва "Файненшъл таймс".

Ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, двамата кандидати, които са смятани за хардлайнери по отношение на Русия, полският външен министър Радослав Шикорски и шведският му колега Карл Билд, вероятно също ще отпаднат, смятат дипломати.

Така в надпреварата като консенсусна фигура ще остане представителката на България Кристалина Георгиева, пише "Файненшъл таймс".

В статията, озаглавена "Избухнаха нови спорове около водещи постове в ЕС" се говори и за разногласията около кандидатурата на левоцентристката министър-председателка на Дания Хеле Торнинг-Шмит за следващ председател на Европейския съвет.

Германската канцлерка Ангела Меркел първоначално призоваваше другите десноцентристки лидери да блокират издигането на социалист на тази длъжност, но вече даде да се разбере, че е готова да приеме Торнинг-Шмит да замени Херман ван Ромпой на поста.

Нейната поддръжка за Торнинг-Шмит, която е подкрепяна и от Великобритания, обаче породи безпокойство в Париж, където има противопоставяне на това лидер на страна извън еврозоната да председателства Съвети както на целия ЕС, така и на еврозоната.

"Нямаме нищо против нея в личен план, но кой тогава ще председателства Съветите на еврозоната? Проблемът е какъв политически образ се създава. Националният фронт (френска крайнодясна партия) незабавно ще се развика, че еврото се управлява от човек извън еврозоната", цитира вестникът думите на високопоставен френски представител.

Авторитетният белгийски всекидневник "Соар" също поставя българския еврокомисар Кристалина Георгиева в кратък списък от седмина възможни кандидати за някои от най-високите постове в институциите на ЕС, съобщи БТА.

Георгиева е представена като консерватор и е поставена в една категория с външните министри на Италия Федерика Могерини (социалисти) и на Полша Радослав Шикорски (консерватори) като потенциален кандидат за поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Всеки един от тримата или друг би могъл да бъде определен за поста, стига да бъде номиниран от своята държава на произход и ако новоизбраният председател на Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет го подкрепят.

Същото издание представя като потенциални възможности за следващ председател на Европейския съвет Хеле Торнинг-Шмит (премиер на Дания, социалист), Енрико Лета (бивш премиер на Италия, социалист) и Марк Рюте (премиер на Холандия, консерватор). За постоянен председател на еврогрупата е представена само една възможна номинация - на министъра на икономиката и конкурентоспособността на Испания Луис де Гиндос.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?