Лидер на Зелените в ЕП призова Кристалина Георгиева да замени Катрин Аштън

Бойко Борисов: Да се обзаложим, че ще номинират Станишев. "Брътвежи", отвърнаха от БСП

Кристалина Георгиева се включи в работата заедно с доброволците след потопа в Аспарухово на 20 юни. Снимка: Фейсбук страница на Георгиева

Перспективите на България да получи ключова роля в бъдещата Европейска комисия (ЕК) с издигането на настоящия еврокомисар Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността изглеждат все по-сериозни, след като в нейна подкрепа се изказа заместник-председателката на Европейския парламент Улрике Луначек от партията на Зелените. В момента този пост се заема от британската Катрин Аштън.

 

Лидерите на ЕС ще се събират на 16 юли, за да обсъждат наследниците на Аштън, на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на следващия председател на Еврогрупата.

Освен Кристалина Георгиева, чието име вече се тиражира като силно вероятна кандидатура за върховен представител на ЕС по външната политика, другата споменавано име е на италианския външен министър Фредерика Могерини, съобщава в петък сайтът EurActiv.

 

Борисов: Да се обзаложим, че ще номинират Станишев

 

Официални кандидатури все още не са издигани, а за България нещата изглеждат още по-сложни поради избухналата политическа криза и очакваната оставка на правителството на 23 юли. Доразбърквайки мътилката, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чието правителство номинира Кристалина Георгиева през 2009 г., заяви в петък, че управляващите се готвят да предложат за еврокомисар Сергей Станишев, председател на българските и европейските социалисти.

"Сега разбирам, че ще номинират Сергей Станишев за еврокомисар в следващите дни", коментира той в кулоарите на парламента и допълни, че най-вероятно ще отговаря за имиграцията. Това е нов ресор, който се създава за пръв път в Европейската комисия.

На въпрос откъде знае това, Борисов отговори: "Искате ли да се обзаложим?” и обясни, че "те цяла година това са правили да гласят Станишев за еврокомисар". И след това повтори по адрес на управляващите, че "една година всичко това се търпя, за да може Сергей Станишев да стане еврокомисар". От БСП определиха думите му като "брътвежи".

"Ако е Кристалина Георгиева, ще получи много висок ресор и е много вероятно и заместник-председателско място в ЕК”, коментира още Борисов.

Ако България няма кандидатура на 16 юли, изпуска играта за важните постове

В четвъртък премиерът Пламен Орешарски каза, че все още не са обсъждани кандидатури и че това предстои да се случи на следващите консултации между политическите сили, защото "с него (бъдещия еврокомисар - бел. ред.) ще работят няколко правителства". От думите му стана ясно, че преди да подаде оставка, ще представи българската номинация в Брюксел.

Орешарски каза също, че няма да предлага еврокомисар по време на срещата на лидерите на ЕС на 16 юли, а по-скоро ще се ориентира в ситуацията и ще обмени мнение с бъдещия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Дипломати обаче казват, че онези държави, които не представят кандидатури на 16 юли, няма да са в състояние да влязат в играта за по-важните постове.

Очаква се на 15 юли Юнкер да бъде утвърден от Европейския парламент за председател на ЕК. След това той трябва да изпрати писма на правителствата на страните членки да предложат кандидатурите си за членове на ЕК.

БСП отказват да коментират "брътвежите" за Станишев

БСП реагираха с раздразнение на прогнозите на Борисов за номинирането на Станишев.

Председателят на групата на левицата в парламента Атанас Мерджанов дори се скара на журналистите: "Учудвам се на това ваше упорство непременно да държите да коментираме едни брътвежи, които не почиват на никаква достоверност". Той напомни, че изборът на еврокомисар е в правомощията изключително на правителството, а не на парламентарните групи. "Бойко Борисов очевидно е над всички в тази държава, учудвам се упорството ви да коментираме брътвежи, които не почиват на никаква достоверност, а само на слухове”, допълни той.

А лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че до момента никой не е водил разговори с него и с ДПС за бъдещия еврокомисар.

"При президента се разбрахме и този въпрос да стои на масата на консултациите между основните политически сили в България”, посочи Местан и допълни, че има нагласа да подпомогне постигането на съгласие. Той декларира, че ДПС няма своя кандидатура и няма постави такава на консултациите.

Зам.-шефът на ЕП от Зелените подкрепи Георгиева като "най-подходяща"

Зам.-председателката на ЕП Улрике Луначек, която бе водач на листата на австрийските Зелени на евроизборите, заяви пред австрийската агенция АПА, че Кристалина Георгиева е "най-подходяща" за поста на Аштън. "Тя изигра отлична роля за хуманитарната помощ, за която беше отговорна, и в този свят тя се чувства у дома си", допълва Луначек.

Основен критерий за наследника на Катрин Аштън е той да има опит, компетенции и мрежа от контакти. "Върховният представител на ЕС по външната политика не може да промени липсата на единство сред страните членки. Това, което той или тя може да направи, е да има повече кураж да дава насоки на държавите членки", каза Луначек.

Австрийската агенция отбелязва, че Аштън е постигнала много в диалога между Сърбия и Косово, както и в преговорите за иранската ядрена програма. "Най-големият ѝ недостатък беше, че в този свят на външната политика тя не беше у дома си", каза Луначек.

Следващият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността трябва да бъде избран на 16 юли в Брюксел. Номинацията трябва да бъде одобрена и от Европарламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?