Кристалина Георгиева: Няма да бъда служебен премиер

Кристалина Георгиева заяви, че няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България.

”Тези слухове са се появявали и преди и не са верни. До края на октомври аз съм българския еврокомисар. Дойдох с драма и нямам намерение да оставя работата си недовършена”, заяви евркомисарят за реакция при бедствия и аварии пред бТВ.

Тя коментира, че на миналите избори българският народ не е дал ясна и категорична подкрепа на партиите, които формираха правителството – затова годината премина в трудности.

”Важно е народът да се произнесе, дано следващият път да е по начин, който да произведе единство”, посочи тя и изрази надежда следващото правителство да бъде излъчено на по-голяма основа.

Георгиева се изказа положително и за задължителното гласуване.

”Има практика на задължително гласуване в няколко европейски държави. Аз съм повече от тези, които смятат, че това не е лошо – има една приказка, че лошите политици ги избират добрите хора, които не гласуват”, заяви още еврокомисарят.

Тя обаче настоя да има референдум или широки обсъждания, за да се вземе правилно решение, подкрепено от колкото може повече граждани.

”Беше ясно, че на изборите за Европейски парламент няма да има толкова борба между ляво и дясно, колкото между про- и антиевропейските настроения”, коментира Кристалина Георгиева.

”Резултатите бяха очаквани, но голямата победа на евроскептиците във Франция и Великобритания беше отрезвяваща изненада. По-голяма изненада в Брюксел беше ниската активност в новите членки на ЕС от Източна Европа. Защо хората в тези страни не отидоха да подкрепят това, което прави живота им по-добър – нашият съюз. Трябва по добре да обясним на хората защо техният глас за нещо, което се случва далеч от тях, има значение за живота им”, посочи еврокомисарят.

Кристалина Георгиева обаче увери, че следващият състав на Европейския парламент ще бъде категорично проевропейски.

След като призна, че е поздравила Бойко Борисов за представянето на ГЕРБ на вота на 25 май, тя изтъкна, че общува често и с лидера на БСП Сергей Станишев и с президента Росен Плевнелиев.

”Трябва да си говорим, дори да не сме съгласни едни с други, да търсим най-широката възможна обществена поддръжка на работата за България. Изборните резултати не трябва да са повод за разделение, а за обединение”, заяви още еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?