ДПС предлага Сабрие Сапунджиева за член на Комисията по дискриминация

Сабрие Сапунджиева

ДПС предлага за член на Комисията за защита от дискриминация Сабрие Сапунджиева от своята парламентарна квота. Тя е предпочетена пред бившия председател на антидискриминационната комисия и неин член в последния мандат Кемал Еюп, става ясно от публикуваните на сайта на парламента кандидатури за шеф, за зам.- председател и членове на комисията.

През септември 2016 г. прокуратурата прекрати проверка срещу Сапунджиева за това, че като зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" беше ремонтирала ведомственото си жилище с 50 хил. лв. от фонда за подобряване на условията в затворите.

След падането от власт на правителството на Орешарски Сапунджиева поиска да остане да живее в него, докато си намери нова държавна работа.

За да не бъде изгонена от държавното жилище, което се намираше в столичния квартал "Витоша", Сапунджиева беше назначена като съдебен секретар в Административния съд в София, без за това да се иска разрешение от Висшия съдебен съвет, каквито са правилата.

След като случаят се превърна в публичен скандал, Сапунджиева напусна и се оплака от политическата репресия, етническа и религиозна дискриминация от министъра на правосъдието.

Преди това Сапунджиева е била член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликта на интереси, съветник на президента Георги Първанов и член на Централната избирателна комисия.

По време на Тройната коалиция дъщеря ѝ Ана стана консул във Финландия, без да отговаря на критериите за поста и беше уволнена, след като стана ясно, че посолството е замесено в продажба на алкохол.

ГЕРБ предлагат председател за още пет години да остане Ана Джумалиева.

Комисията се състои от деветима членове. ГЕРБ предлага поста си да запази и Златина Дукова. БСП искат зам.-председател да остане досегашният Баки Хюсеинов. Обединени патриоти застават зад Атанас Мусорлиев, който и в момента е член на органа, и предлагат като нови попълнения Орлин Колев и Иван Арнаудов. Партия "Воля" също е номинирала нов претендент – Павлин Пенков.

За 25 юли е насрочено изслужването на номинираните кандидати да сформират новата Комисия за защита от дискриминация.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?