ДПС срещу опитите на ГЕРБ да контролира и Интернет

"ДПС e против сондажите и опитите да се наложи контрол върху Интернет и да се употребява за тази цел временната комисия за изборно законодателство“. Това заяви във вторник след заседание на партийното ръководство депутатът Христо Бисеров, който е и зам.-председател на ДПС.

Както Mediapool съобщи на 20 юни, управляващите обмислят как да вкарат в новия Изборен кодекс и интернет изданията, като по този начин да "изравнят“ правилата за всички медии в условия на предизборна кампания. За целта от спецкомисията, която в момента работи по кодекса, са поискали и легална дефиниция на термините "интернет сайт“, "собственик“ на такъв сайт и "социална мрежа“. Искра Фидосова, депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия, отрече съмненията, че властта се опитва да контролира и интернет изданията.

Христо Бисеров коментира още, че "е недопустимо сайтовете, социалните мрежи и блоговете да се приемат за част от медиите“. Според него в комисията се опитват да сондират един такъв "тип бъдещо законодателство, срещу което ДПС възразява“.

Движението настоява да се публикува стенограмата от заседанието на комисията, на което е обсъждана темата, както и да се пресече такава тенденция, заяви още Бисеров.

Във вторник Фидосова коментира, че идеята за спорните текстове "не е нейна, а е дошла от депутати от опозицията и, доколкото си спомня, предложението е било на Четин Казак от ДПС“.

От своя страна Четин Казак, който е член на спецкомисията, отрече да е правил такова предложение и посочи, че Фидосова му е обещала публично да опровергае казаното от нея.

Според него в комисията подобно предложение изобщо не е обсъждано, а е ставало дума само най-общо дали да има регламентиране на воденето на предизборната кампания и в Интернет.

Споделяне

Още по темата

Още от България