ДПС учудени защо протестът срещу властта се насочил срещу тях

ДПС учудени защо протестът срещу властта се насочил срещу тях

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се оказа учуден от това, че протестът срещу правителството е изразил недоволството си и срещу "опозиционна партия" като Движението. Това се разбра от нарочна декларация, провокирана от това, че преди дни недоволните от правителството хвърляха яйца по централата на партията. 

"Трудно е да се приеме за нормална ситуацията, при която протестиращи в името на законността и демокрацията, си позволяват да поругават национални символи като герба и трибагреника. Трудно е логично и разумно да се обяснят такива процеси. Те показват липса на перспектива, липса на ясна визия. Анти-ДПС кампаниите обикновено означават това. Опит за акумилуране на енерегия. Нашите структури остро осъждат този вандализъм, който няма място в демократична България по време на мирен протест", каза той.

По думите му в централата са получени десетки декларации не само от структури на движението, но и от европейската и световна либерална общност. Това станало "веднага, след като организаторите на протеста срещу правителството изведнъж решиха, че ще могат да насочат протеста срещу опозиционната ДПС".

Той каза още, че организаторите на протеста "до вчера бяха клакьори и клиентела на ГЕРБ".

Очаквано от Движението не пропуснаха за пореден път да призоват за диалог за излизане от политическата криза и добавиха, че "отлагането на решението на кризата днес може да е с по-тежки последици утре". Открай време формулата, която ДПС лансира за справяне със ситуацията, е само и единствено експертно правителство в рамките на действащия парламент.

"Призивът ни за диалог и търсене на изход от политическата криза, съчетана със здравна, социална и икономическа криза, не го чуха от различните страни на барикадата. С анти-ДПС постановки идват на власт, с анти-ДПС кампания се задържат на власт и си тръгват от властта, и с анти-ДПС риторика се опиват да станат център на медийния интерес", каза Карадайъ.

Той каза още, че "кандидат-политици или нереализирани политици" се опитват да ползват ДПС като трамплин за властовите си амбиции.

"Протестиращите не припознават ДПС като опозиционна"

Малко след позицията на ДПС последва отговор от организаторите на протеста – "Отровното трио" – Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков.

"Огромна част от писмата, съобщенията и становищата на протестиращите в страната, Европа, САЩ, Канада и Австралия, не припознават ДПС като опозиционна партия. За нас също е трудно да си обясним как опозиционна партия подкрепя управляващите по различни въпроси в комисиите и пленарната зала на парламента или осигурява кворум, който дава възможност на мнозинството да приеме необходимите на властта законови регулации", се казва в позиция на "Отровното трио".

"Изненадани сме, че само ръководството на ДПС, въпреки масираното присъствие на медии, не е разбрало, че протестът пред централата на ДПС бе обявен като "посещение на политическия дом на депутата Делян Пеевски". За нас е странно, че едно погрешка полетяло яйце към трибагреника, за което беше поднесено извинение, води до изводите, че протестът "няма идеи, липсва визия и перспектива". Надяваме се, че ДПС "като национално отговорна партия", ще предпочете политическите, демократичните и граждански интереси пред корпоративните, олигархични и задкулисни желания на определени нейни членове", заявяват от "Отровното трио".

Тримата подчертават, че твърденията на Карадайъ, че партията "от 4 години иска оставката на този кабинет", е щяло да бъде видно за всички, ако нейни членове се бяха присъединили към гражданските протести със същата жертвоготовност, с която се втурнаха към няколко метра каменист плаж. 

"Не приемаме, че стотиците хиляди протестиращи български граждани са "клакьори и клиентела на ГЕРБ". Не сме склонни да приемем и обвинението, че някой от това огромно множество може да посегне към политическа кариера, също както г-н Мустафа Карадайъ е направил някога. Това е нормално в рамките на парламентарната демокрация", пише още в позицията. 

"Отровното трио" определя като "озадачаващо" това, че и опозиционната ДПС, и участващата във властта ВМРО виждат по еднакъв начин търсенето на диалог за излизане от кризата, а именно – експертно правителство.

"Излизането от кризите, в които се намира страната, е актуална тема, след като авторитарната власт в България приключи. Точно в битката с подобна власт, някога възникна Движението за права и свободи", добавят организаторите на протеста. 

Те добавят, че от първия ден и занапред, протестът винаги е изразявал уважението си, давал е думата и е споделял проблемите на хора с различен пол, етнос, религия и политически възгледи.  

Споделяне

Още от България