Драматична неувереност в растежа сред бизнес лидерите в света

Боб Мориц представи пред форума в Давос проучването сред бизнес лидерите

Рекорден песимизъм за световния икономически растеж сред бизнес лидерите отбелязва 22-ото глобално проучване на "ПрайсУотърхаусКупърс" (PwC), представено пред Световния икономически форум в швейцарския град Давос. То е проведено сред 1300 изпълнителни директори от цял свят и отчита несигурност в световния икономически растеж в почти всички страни.

Близо 30% от бизнес лидерите смятат, че световният икономически растеж ще намалее през следващите 12 месеца. Това е рекордно песимистичен резултат спрямо миналогодишните 5% песимисти.

Все пак 42% от анкетираните виждат възможност за по-добър икономически растеж през следващите години, въпреки че този процент е значително по-нисък от рекордните 57% през 2018 г. Като цяло вижданията на изпълнителните директори за световния икономически растеж тази година са по-поляризирани, но тенденцията е надолу. Най-ясно изразена е промяната в Северна Америка, където оптимизмът спада от 63% през 2018 г. до 37% сега. Близкият изток също отбелязва голям спад от 52% на 28% поради повишената регионална икономическа несигурност, посочва се в проучването.

САЩ запазват позицията си като най-голям пазар за растеж с 27%, което е значителен спад от 46% през 2018 г. Вторият най-атрактивен пазар, Китай, също отчита спад до 24% спрямо 33% през 2018 г. Индия е изгряващата звезда в списъка тази година, като наскоро задмина Китай като най-бързо развиващата се голяма икономика.

"Мнението на бизнес лидерите за глобалната икономика отразява най-мащабните икономически  тенденции, като  коригира прогнозите за 2019 г. надолу”, коментира Боб Мориц, глобален председател на PwC, цитиран в съобщението на компанията. "С нарастването на напрежението в търговията и протекционизма е ясно, че увереността в бъдещия икономически просперитет намалява“, допълва той

САЩ остават водещ пазар за растеж през следващите 12 месеца. Много бизнес лидери обаче се насочват и към други пазари, което се отразява в значителния спад на онези, избрали САЩ – от 46% през 2018 г. до едва 27% сега. Китай скъсява дистанцията, но популярността на този пазар също бележи спад – от 33% през 2018 г. до 24% през 2019 г.

Търговските конфликти, политическата несигурност и протекционизма заменят тероризма, изменението на климата и увеличаването на данъчната тежест в списъка на десетте най-големи заплахи за растеж, посочва се в доклада.

88% от изпълнителните директори, които са "изключително загрижени“ за търговските конфликти, са особено неспокойни по отношение на търговските въпроси между Китай и САЩ.

Въпреки милиардите долари инвестирани в ИТ инфраструктура, изпълнителните директори все още не получават изчерпателни данни, които да им помогнат за вземането на ключови решения за дългосрочния успех и устойчивост на техния бизнес, сочи още проучването.

Относно справяне с проблема "липса на уменията“, изпълнителните директори се съгласяват, че няма бързо решение. 46% смятат, че отговорът се крие в допълнителни обучения и значителна преквалификация.

85% от изпълнителните директори са съгласни, че изкуственият интелект ще промени драстично бизнеса им през следващите 5 години. Близо 2/3 смятат дори, че той ще има по-голямо въздействие от интернет.

Въпреки това, 23% от бизнес лидерите все още нямат планове за използването на изкуствен интелект. Други 35% "планират да го направят“ през следващите 3 години. 33% са предприели "много ограничен подход“. По-малко от 1 на всеки 10 изпълнителни директори е въвел изкуствен интелект в широк мащаб.

Споделяне

Още от Бизнес