"Дръзки“ край Либия – "поддържане на готовност“ и посрещане на празници

"Дръзки“ край Либия  –  "поддържане на готовност“ и посрещане на празници

Екипажът на фрегатата "Дръзки” започна във вторник втория си патрул в рамките на операцията на НАТО "Обединен защитник” по налагането на оръжейно ембарго върху режима в Либия, съобщиха от военното министерство. От съобщението научаваме, че по време на мисията досега петима военни моряци са посрещнали рождените си, а деветима – именните си дни. Плаването е съвпаднало и с празника на Българската армия - шести май. 

"По време на първия патрул, който приключи на 12 май 2011 г., българските военни моряци изпълняваха задачи по следене на въздушната обстановка, по наблюдение на морските превози в заповяданата зона за отговорност, като поддържаха готовност да извършат проверка на съмнителни кораби и товари и да проведат специфични морски операции по заповед на командира на тактическата група", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Екипажът на "Дръзки” е извършил "разпитване на общо 46 кораба – рибарски, буксири и контейнеровози". От началото на плаването на 27 април до 13 май фрегатата е проплавала 4 350 морски мили.

По време на първия си патрул фрегатата на два пъти била заредена с гориво на ход. "Опитът на екипажа, натрупан през годините от участието в операциите "Актив Индевър” и "Юнифил” спомогна за отличната организация и взаимодействие с екипажите на военните танкери и изпълнение на задачата според стандартните оперативни процедури", посочват от МО.

Между двата патрула фрегатата се е снабдила с гориво и хранителни продукти на остров Крит. Вторият ѝ патрул ще завърши на 31 май.

Предишната мисия на "Дръзки“ - мисията "Юнифил“ през 2006 г. край бреговете на Ливан - ще се запомни с вдигнатия "бунт" от нашите моряци. Тогава екипажът на фрегатата недоволстваше, че е изпращан от мисия на мисия, без да е информиран предварително, а парите, които моряците получават, не отчитат степента на риска.

Сега от МО не съобщават за брожения след екипажа.

Преди заминаването на фрегатата военният министър Аню Ангелов съобщи, че Министерството на отбраната ще осигури всичко необходимо, "включително и някои аварийни ремонти по време на операцията, преди нея и след нея". От МО не съобщават за хода на ремонтите.

Мисията на фрегатата край Либия ще струва около 1.5 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на отбраната. Очаква се "Дръзки" да се завърне във военноморската база "Бургас" на 4 юни.

По време на първия патрул бойните кораби от състава на тактическата група, в която участва и българската фрегата, са разпитали над 900 плавателни средства, като са проведени бординг операции на 40 от тях.

Пет от корабите са отклонени от крайната точка на плаване към други пристанища.

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?