Фрегатата "Дръзки" не е нужна, но се подготвя за заминаване

Фрегатата "Дръзки" не е нужна, но се подготвя за заминаване

Българският военен министър Аню Ангелов съобщи, че вече се провежда предварителна подготовка на фрегатата "Дръзки" за участие в операцията в Либия.

"Ние все още не сме предложили официално помощ, защото няма политическо решение за това", уточни Ангелов.

Той обясни, че фрегатата може да участва в налагането на оръжейно ембарго на режима в Либия. Първо ще се използват корабите, които в момента са в Средиземно море, а после може да се включат и други сили.

"Срокът на операцията не е известен. Според общия план на тази операция, който е конфиденциален, може да се включат и други кораби, включително и нашият", посочи Ангелов.

След хаоса с поредицата противоречиви изявления на премиера Бойко Борисов за позицията на България във връзка с операцията срещу режима на Кадафи, външният министър Николай Младенов съобщи, че в Съвета по сигурността към премиера е постигнато пълно съгласие по позициите, които България изразява до този момент.

Българските военноморски сили вече имат опит в мисиите. Участието им се помни с вдигнатия "бунт" от нашите моряци по време на мисията на ООН край бреговете на Ливан през 2006 година. Тогава екипажът на фрегатата "Дръзки" недоволстваше, че е изпращан от мисия на мисия, без да е информиран предварително, а парите, които моряците получават, не отчитат степента на риска.

След това се обсъждаше възможност фрегатата да бъде изпратена в мисията край бреговете на Сомалия, но ръководството на МО обяви, че подобно участие ще много скъпо.

Ангелов не коментира в сряда колко би струвало изпращането на фрегатата край бреговете на Либия и дали може да бъде покрито от бюджета на МО.

Министърът вече обясни, че България не може да участва с изтребителите си МиГ 29 и МиГ 21 заради несъвместимостта им с натовските самолети. Покана България да участва с военновъздушните си сили, които според Бойко Борисов са "най-добрите", също няма.

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?