Древният свят оживява за малчуганите в НИМ

Древният свят оживява за малчуганите в НИМ

Ателиета и работилници за четене и писане на египетски йероглифи, за сглобяване на макет на древноегипетски храм и за разкрасяване по рецептите на древноегипетските царици, за римска мода и за гръцки театър ще отворят врати за малчугани на възраст от 6 до 14 години в Националния исторически музей (НИМ) в София в петък и събота – 18 и 19 ноември.

Това съобщиха от НИМ, чийто Детски музейно-образователен център, заедно с Българското египтологическо общество, Сдружението за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" и Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) организират двудневния фестивал."Приключения в Древния свят" От 11 до 15 часа централното фоайе на НИМ ще се върне с хилядолетия в миналото.

Малките любители на Древна Тракия, Гърция и Рим ще се включат в разгадаване на тайните на тракийски съкровища, ще се запознаят с римската мода и прически – отражението на социалния статус във външния вид и представяне на най-популярните дамски фризури, характерни за Античността.

Друг интересен акцент във фестивала ще бъдат римските настолни игри, чрез които малки и големи посетители ще разберат на какво са играели в Античността, какви игри са достигнали до наши дни, от какви материали са били изработени и как се играят. Ще бъдат представени правилата на настолните игри Rota и Latrunculi.

Класическата гимназия пък ще потопи децата в света на древните гърци и римляни с театрално ателие. В него всяко едно от децата ще може да се преобрази в античен герой и да участва в драматизация на различни старогръцки митове. За по-малките посетители са предвидени ателиета по рисуване, където ще могат да оцветяват гръцки храмове, богини и богове и ще се превърнат в малки архитекти.

В края на приключенията в древния свят ще се проведе викторина, а победителите ще бъдат наградени с книги, любезно предоставени от детските издателства "Златното пате" и "Фют".

Споделяне

Още от Общество