ДСБ - Пловдив обяви честванията на паметника на Альоша за провокация

Честването на 50-годишнината на паметника на Альоша в Пловдив е провокация срещу демократичния път на България като равноправен член на НАТО и ЕС. Това се казва в декларация на градския съвет на ДСБ в Пловдив, разпространена в сряда. Честванията, планирани отпреди месеци и подкрепени от държавни организации, започнаха преди ден и ще продължат до края на седмицата.

"Реализацията на този акт има най-малко две причини - или проявата е израз на невиждан по света мазохизъм, или сме свидетели на опит на днешните управляващи, докато за пореден път съсипват България, да нанесат коварен удар срещу народната памет и националното ни достойнство", се казва още в документа.

В декларацията се заявява още, че през септември 1944 г. съветските войски „нахлуват и окупират страната ни 4 дни, след като България вече има съставено демократично правителство”.

„Ние се прекланяме пред паметта на 20-те милиона руснаци, загинали по време на Втората световна война и на другите над 20 милиона, които съветският режим сам погуби”, заяви лидерът на ДСБ в града Спас Гърневски. Според него, по-дълбок поклон заслужават „онези стотици хиляди българи, избити без съд и присъда от комунистическия режим, поставен на власт от Съветската армия след окупацията”.

Когато бе кмет на Пловдив, издигнат от СДС, Спас Гърневски направи неуспешен опит да прокара идеята за премахване на паметника на Альоша.

Споделяне

Още по темата

Още от България