ДСБ: ДПС вършат безобразията си под покровителството на МВР

ДСБ: ДПС вършат безобразията си под покровителството на МВР

Демократи за силна България (ДСБ) ще подкрепят инициирания от СДС вот на недоверие срещу кабинета за несправяне с бедствията. Това заяви във вторник лидерът на партията Иван Костов.

Тойдобави, че ще иска вот на недоверие срещу цялото правителство, защото ДПС е под чадъра на вътрешния министър Румен Петков и на МВР.

Очаква се по-късно във вторник представителите на СДС, ДСБ, БНС и Демократическата партия да обсъдят и внесат в деловодството на Народното събрание искане за вот на недоверие към кабинета.

От ДСБ искат да добавят към вота и свои мотиви, почерпени от "разкритата, включително и  от медиите, корупция, която министрите от ДПС са прокарвали, възползвайки се от нещастието на хората, за да направят възможно обръчът от фирми да получи значителна част от заделените от държавата пари за ликвидиране на последствията от наводненията".

Лидерът на ДСБ допълни, че ДПС "вършат безобразията си и под благосклонния поглед на министерството, което трябва да се бори с корупцията".

Иван Костов коментира и изявленията на лидера на ДПС пред конференцията на партията, като нарече абсурден опита му едновременно да се обяви срещу олигархията и да защити “обръча от фирми”.

“Вижте в речника какво означава олигархия. Това е обвързването на политически с икономическите интереси. Свидетели сме как олигархията се определя, че не е олигархия. Това, че по време на цялата конференция Доган трябваше да се занимава с обръча от фирми - с олигархическата обвързаност на ДПС, говори за упадък на ДПС, което няма свои политически идеи”, добави Костов.

По думите му моделът на Доган пречупва защитните механизми на една демократична държава като България, а антиевропейските настроения, насаждани от “Атака”, са проекция също от влиянието на ДПС в българската политика.

Вотът на недоверие, който десните ще поискат, е в помощ на правителството да разбере ясно своите отговорности, беше категоричен лидерът на СДС Петър Стоянов след заседанието на Националния съвет на партията.

Основния мотив на СДС за вота ще са “неяснотите” около изхарчените огромни средства за щетите от наводненията.

Всеки вот на недоверие може да има две причини – да се свали правителството или да се привлече вниманието към собствените си действия и очевидно подготвяният от десните политически сили е от вторият вид, коментира мотивите на десните, премиерът Сергей Станишев.

Той подчерта, че правителството не е било създадено, за да решава кадровите проблеми на БСП или на която и да било от управляващите политически сили, а за да поеме отговорността за най-тежката фаза от процеса на присъединяване към ЕС, когато има много критики за несвършена работа и неизпълнени ангажименти.

Няма да допусна някакви политически игрички да спънат България на финалната права, заяви още министър-председателят.

По думите му, десницата е избрала много точно времето на вота, така че той да съвпадне с предстоящото през следващата седмица посещение на еврокомисаря Оли Рен и да се помогне за създаване на лош образ на страната ни.

Станишев подчерта, че по време на разговорите си с представители на ЕС е ставало ясно, че голяма част от лошите информации идват от България. Обществена тайна е откъде точно идват те, допълни премиерът.

Председателят на БСП отказа да коментира позицията на лидера на ДПС Ахмед Доган по отношение на “обръча от фирми”. Не е уместно аз да бъда посредник между медиите и ДПС, каза Станишев. Той обаче подчерта, че БСП не споделя мнението за обвързаността на бизнеса и политиката и застава зад идеята за ясни правила, които да важат за всички.

Всяка партия има свои позиции и носи своята отговорност пред избирателите и обществото, допълни лидерът на БСП.

По повод направеното от Ахмед Доган разграничение между “олигархия” и “обръч”, Станишев цитира определението за олигархия като “система, в която парите управляват политическата власт” и изрази категоричната си позиция, че в България няма олигархия и олигарси.

Споделяне

Още от България