ДСБ: Двете десни коалиции са основани на клиентелистски принцип

Демократи за силна България (ДСБ) ще се явят на изборите през юни като категорична опозиция и алтернатива на нереформиранта и олигархична левица, на управляващата коалиция НДСВ-ДПС, блокирала реформите в България, както и на безпринципните коалиции вдясно. Това стана ясно от политическите позиции, одобрени от делегатите на първото Национално събрание на партията, проведено в събота и неделя.

Регионалните структури на ДСБ ще подреждат кандидат-депутатите в листите, но водачите на листите ще се определят от Националното ръководство на партията.

Гласуваният правилник за определяне кандидатите за народни представители е изработен по модела на консерваторите във Великобритания и предвижда специална комисия да селектира желаещите да влязат в парламента.

ДСБ: Двете десни коалиции са основани на клиентелистски принцип

Позицията си да се явят самостоятелно на изборите ДСБ обявиха още преди две седмици, когато стана ясно, че БЗНС - НС на Анастасия Мозер подписва предизборно споразумение със ССД и ВМРО. Другата дясна коалиция за изборите е тази на СДС, Гергьовден и Демократическата партия.

В неделя партията на Иван Костов обяви, че не приема безпринципните коалиции вдясно, основани върху сенчести икономически интереси. Тези политически групировки не могат да представляват десния избирател, е позицията на ДСБ.

Иван Костов посочи в доклада си, че за последните 9 месеца "фасадата на старата десница се е олющила" и е станала видима причината за учредяването на ДСБ.

"Хората, които учредихме ДСБ, не могат да бъдат накарани да избират между две софийски групировки - тази на Софиянски около Общинска банка, или тази на Надежда Михайлова и Любен Дилов-син около "Софийски имоти". И двете групировки станаха скандално известни - едната, че открадна управлението на Общинска банка от Столичния общински съвет, а другата, че хариза част от Южния парк на София на организираната престъпност и мафията (според собствените им думи), припомни в събота Костов.

По време на дискусията в неделя председателят на групата общински съветници на ДСБ в СОС Вили Лилков подчерта, че привържениците на партията не трябва да имат някакви сантименти относно СДС, ССД и БЗНС-НС, защото победата на ДСБ на парламентарните избори минава през тези електорални противници на ДСБ.

Основен политически противник е БСП, следвана от НДСВ - ДПС

Основен политически противник на тъмносините обаче остава БСП. Това е партия на нереформираната левица, на скритите олигархични интереси и левия популизъм, заявяват от ДСБ.

Партията ще продължи да бъде категорична опозиция на управляващата коалиция НДСВ-ДПС, защото това управление е блокирало реформите, отслабило институциите, спряло устрема на България и е опасно за парламентарната демокрация, се посочва в приетия документ.

Целите на ДСБ на предстоящите избори са партията да бъде първа политическа сила в дясното пространство и да има достатъчно голяма парламентарна група, която да ѝ позволи да реализира управление на страната вдясно от центъра.

Към този момент социологическите проучвания сочат, че ДСБ има шанс да прескочи 4-процентовата бариера и да влезе в парламента.

В доклада си Костов бе категоричен, че поставените от партията изборни цели са постижими. Те са формирани на базата на анализ на заявените от общинските предизборни щабове намерения за изборите. "За нас е безспорно, че без ДСБ не може да се формира дясно управление в България," каза Костов, според който партия ДСБ е напълно готова да влезе в предизборна кампания. В почти всеки многомандатен избирателен район са изградени областни структури от регионални координатори, предизборни щабове и партийни арбитражи, мотивира се той.

Приетите позиции предвиждат още партията да се регистрира за парламентарните избори с името си - Демократи за силна България, защото самата партия вече е кауза. В листите ще бъдат поканени представители на партии, граждански сдружения и авторитетни личности, споделящи принципите и ценностите на ДСБ.

От 7 март се приемат заявления за депутатските листи

Предстои избирането на петчленна комисия, оглавявана от председателя на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова, която ще събеседва с кандидатите за народни представители, ще провежда тестове за проверка на мотивацията и качествата им.

Кандидатите, които обаче вече са депутати от ДСБ, няма да преминават през "цедката". По повод тази облекчена процедура, Екатерина Михайлова обясни, че дали действащ народен представител ще бъде включен в листите за предстоящите избори зависи само от доверието, което ще получи в съответната местна организация.

Предвижда се и възможност за провеждане на вътрешни избори за утвърждаване на кандидатите за народни представители, като това може да става след решение на националното ръководство на партията. Резултатите от тези избори ще са окончателни.

От 7-ми до 21-ви март желаещите да се кандидатират за депутати от ДСБ ще трябва да подадат писмените си заявления. Събеседванията на комисията ще започнат на 17 март и е предвидено да приключат до 10 април.

Депутатите от партията да предложат промени в изборното законодателство, които да гарантират, че партиите, участващи в парламентарните избори, ще отговарят на високи изисквания и ще имат отговорно отношение към изборите, е записано още в политическите позиции.

Обобщавайки свършеното до момента, Костов подчерта, че на фона на разпадането на политическите партии в България , ДСБ са създали партия с масова подкрепа от хората - общо 18 382 души, от които 12 657 члена и 5725 регистрирани симпатизанти.

Националното събрание на ДСБ приключи с изпълнението на химна на партията "Моят ден" от Стоян Михалев. Под звуците на песента лидерът на ДСБ Иван Костов развя тъмно синьо знаме със символите на партията.

Споделяне

Още от България