ДСБ и СДС обявиха за неадекватни мерките срещу кризата

Преди вота за недоверие ДСБ и СДС нападнаха в понеделник правителството на Сергей Станишев за мерките за ограничаване на ефекта на икономическата криза върху България. От "Раковска" 134 предложиха няколко механизма за минимизиране на щетите.

По думите на лидера на ДСБ Иван Костов страната "влиза много устремно" в икономическата криза.

"Имаме шокиращо стопяване на валутните резерви през последните месеци. Ако изобщо правителството е предприело някакви мерки, очевидно те не са дали никакъв резултат. Единственият възможен изход е избори и възстановяване на националния консенсус. Това правителство трябва да си ходи", коментира Иван Костов.

Прогнозата на СДС за развитието на икономиката през тази година също бе песимистична. Според лидера на формацията Мартин Димитров до края на лятото работата си у нас ще загубят десетки хиляди, а "правителството е закъсняло фатално с мерките за ограничаване на безработицата".

"Кабинетът провежда политика на чешмичките – харчи бързо, захранвай обръчите от фирми", коментира той.

Димитров представи няколко мерки като "незабавни" – намаляването на осигурителната тежест наполовина, тъй като високите осигуровки водят до "укриване на половината доходи", намаляване на облагането на едноличните търговци, свиване на административните разходи, свързани с различни държавни ведомства, по-кратки срокове за възстановяване на ДДС на фирмите (3 месеца, а не както сега до 9 месеца).

Всичките тези предложения ще бъдат внесени и като различни законови промени, обясни лидерът на СДС. По думите му, ако управляващата тройна коалиция не вземе предвид всичко това, след края ѝ "ще останат само обръчи от фирми и провалени инфраструктурни проекти".

В същото време от ДСБ продължиха и критиката срещу проведените разговори от държавния глава Георги Първанов в Москва. "Президентът отиде в Москва и води разговори на теми, за които не бе получил мандат. На него не му е работа да говори кой ще държи лиценза в България за мрежата за разпространение на газ с ниско налягане", заяви Костов.

По думите му Първанов се опитва да си заработи позицията на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който след напускането на германския държавен апарат започна да работи за осъществяването на руския газов проект “Северен поток“. "Това са 1 милион евро заплата, частен самолет срещу продажбата на националните интереси", заяви Костов.

Споделяне

Още от България