ДСБ искат оставката на шефката на столичния инспекторат

ДСБ искат оставката на шефката на столичния инспекторат
Столичният инспекторат не може да овладее нарастващата криза от липсата на контрол в града, поради което общинските съветници от ДСБ искат шефката на инспектората Веска Георгиева да подаде оставка.

ДСБ, които от избирането на Йорданка Фандъкова за кмет на София са партньори на ГЕРБ в управлението на града, изтъкнаха в неделя ниските приходи от санкции и глоби в общинския бюджет.

Контролната дейност на Столичната община се осъществява от над 400 души, но според ДСБ контролът е неефективен и не носи нужните приходи. През 2009 г. в бюджета на общината е заложен приход от 11 млн. лева, а са събрани малко над 3.3 млн. лева, добави Атанасов. За тази година са заложени приходи от 6.5 млн. лева, а са събрани 1.8 млн. лева, добави той.

"Инспекторатът не може да овладее нарастващата криза от липсата на контрол в града и паркирането в зелените системи; контрол върху съдовете за битовите отпадъци; незаконното лепене на плакати; незаконните сметища; незаконните кабелни мрежи; липсва последващ контрол при гаранции на улици и тротоари, пътища и елементи на зелената система; незаконните стоянки за таксита; контрол по паркирането в града; популацията на уличните кучета; незаконните сергии. Друг проблем, с който ни започнаха търговците в София, са нерегламентираните плащания към инспекторите, за да си затварят очите", заяви общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков.

"Парите май влизат под масата, а не в бюджета", коментира Атанас Атанасов.

От ДСБ ще поискат две неща среща с кмета Фандъкова, за да обсъдят дейността на столичния инспекторат, който според тях е най-слабото звено в общинската администрация, както и необходимостта от преструктуриране на работата им и създаването на столична полиция.

Фандъкова: Исканията за оставка са неоснователни

Не виждам основание за твърденията на Атанас Атанасов, тъй като е видно, че градът се чисти и градският транспорт се движи, отвърна кметът Йорданка Фандъкова.

Партньорите не разговарят през медиите, а обсъждат проблемите, ако са видели такива проблеми, помежду си, допълни тя в изявление пред БТА. Според нея Веска Георгиева е показала професионализъм по отношение на контрола по събирането и извозването на битовите отпадъци, и по почистването на града през зимата.

Създаването на общинска полиция, което при нас вече е на почти заключителен етап, няма да измести ролята на инспектората, коментира Фандъкова. Заместник-кметът Иван Сотиров (СДС) е подготвил предложение за общинската полиция, изработено в тясно сътрудничество с МВР, в него са посочени компетентностите на общинската полиция, които са различни от тези на служителите в инспектората, добави Фандъкова.

Тя посочи, че в момента инспекторатът работи в тясно сътрудничество с полицията и това ще продължи и след сформирането на общинската полиция.

Има ли няма осигурени пари за снегопочистване

Кризата се отразява на приходите на София, но сме осигурили ресурс да посрещнем зимния сезон, увери кметът Фандъкова. Целта ни е да се осигури движението на градския транспорт при зимни условия, уточни тя.

Преди това ДСБ казаха, че общината няма пари за снегопочистване, за транспорт и други дейности, като според тях това се дължи на провал в политиката по контрола.

Нормативната уредба, която трябваше да подобри работата на инспекторите, бе приета още по времето, когато столичен кмет беше Бойко Борисов, припомниха от ДСБ.

На въпрос кой ще поеме отговорност за създалата се ситуация, Атанас Атанасов отговори: "Г-жа Фандъкова е честен човек, но не тя взема решенията в общината, може би някой стои зад нея или пред нея, не знаем. Проблемите с инспектората бяха още при Бойко Борисов, когато той беше кмет".

Борисов назначи Веска Георгиева за началник на столичния инспекторат през март 2008 г. Дотогава тя бе ръководител на дирекция "Опазване на чистотата на въздуха" в столичното звено на МОСВ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?