ДСБ настоява парламентът да приеме декларация за Украйна, НДСВ е против

Демократи за силна България (ДСБ) очакват реакция от президента по повод на обстановката в Украйна след президентските избори, както и за декларация на парламента, каза пред журналисти в парламента Асен Агов.

Във вторник от партията излязоха с позиция за резултатите от президентските избори в Украйна, в която се настоява Народното събрание да приеме декларация за положението в Украйна, а министърът на външните работи да изрази загриженост пред посланика на Украйна от нарушенията на изборите.

В понеделник ЕС призова Украйна да преразгледа резултатите от проведения в неделя втори тур на изборите, които опозицията твърди, че са фалшифицирани, а наблюдателите от ОССЕ оцениха като неотговарящи на демократичните стандарти. Холандското председателство на ЕС обяви, че ще препоръча на всички държави - членки да изразят отношението си към вота пред съответния акредитиран във всяка страна украински посланик.

Според данни на украинската ЦИК проруският кандидат Виктор Янукович печели изборите срещу кандидата на опозицията Виктор Юшченко, смятан за прозапдно настроен политик. Втори ден десетки хиляди привърженици на опозицията са блокирали централите улици на Киев и отказват да признаят резултатите от вота.

Към този момент нито българското външно министерство, нито президентът или правителството не са изразили позиция за изборите в Украйна.

Украйна има обща черноморска граница с България и там живеят половин милион етнически българи, посочиха ДСБ, опитвайки се да убедят останалите политически сили в необходимостта от приемането на декларация.

Председателят на външната комисия на парламента Венко Александров (НДСВ) обаче заяви, че България не трябва да се меси във вътрешната политика на Украйна и да внушава мнението си на чужди държави, които сами трябвало да изберат своите лидери и управление.

Ако има някакви нарушения, международните наблюдатели са тези, които трябва да алармират за това, каза още депутатът от НДСВ.

От СДС и БСП все още нямат официално решени дали да подкрепят искането на ДСБ за декларация на парламента по случая.

Българското председателство на ОССЕ изрази загриженост

Ден след като наблюдателите на ОССЕ, а след тях ЕС, САЩ и НАТО изразиха загриженост за изборите, българското председателство на организацията се присъедини към тази позиция. В сравнение с първия тур на изборите по някои параметри даже се забелязва отстъпление, така че продължаваме да следим ситуацията, каза във вторник заместник - външният министър и говорител на МВнР Гергана Грънчарова.

Асен Агов съобщи, че от ДСБ са подготвили проект на декларация на парламента и са го предоставили за подпис на всички парламентарни групи. В проектодокумента се изразява загриженост от обстановката в Украйна след изборите и се настоява да се преразгледат резултатите.

СДС солидарни с протестите на украинската опозиция

СДС предложи Народното събрание да покани в петък Борис Тарасюк, представител на украинския опозиционен кандидат Юшченко, за да информира той българския парламент за ситуацията в страната.

Говорителят на СДС Николай Младенов е обсъдил във вторник тази възможност сТарасюк, както и с председателя на парламента Огнян Герджиков.

По-рано СДС обяви, че реакцията на редица водещи международни институции, сред които ЕС и ОССЕ, по повод втория тур на президентските избори в Украйна поставят под въпрос демократичния характер на вота.

Протестите в цялата страна са свидетелство, че украинските граждани имат зрелостта да извършат демократичните промени, които да доведат Украйна в европейското семейство, заявиха от СДС и декларираха солидарност с протеста на украинската опозиция.

БСМ призоваха за активен отпор срещу кандидата на Москва

Българската социалистическа младеж (БСМ) също обяви, че събитията в Украйна будят сериозни притеснения и загриженост за развитие на демокрацията в една от най-големите европейски държави.

Начинът, по който протекоха изборите за президент определено не се вписва в международните демократични стандарти и отговорността затова е на досегашното управление, свързано с кандидатурата на Виктор Янукович, заявиха от БСМ.

Според младите социалисти съществуват редица основания да се смята, че е извършена целенасочена манипулация и организирана подмяна вота на украинските граждани, с цел да бъде наложен удобният на досегашното, граничещо с авторитаризъм, статукво на властта в Киев.

БСМ призовават България като председател на ОССЕ да заеме активна позиция и да даде своя принос затова, да не бъде допуснато окончателното връщане на една от най-големите европейски държави към мрака на авторитарната власт.

Споделяне

Още от България