ДСБ няма да подкрепи увеличението на данъчната тежест

Костов: ГЕРБ крие нещо зад позицията си за референдума

Иван Костов и Светослав Малинов, Сн: БГНЕС

ДСБ няма да подкрепи предлаганото от правителството увеличение на данъчната тежест с въвеждането на данък върху доходите от лихвите по депозитите, обяви в понеделник лидерът на партията и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Той коментира, че неговата партия е готова да обсъжда промени в данъчното законодателство едва след като има завършени реформи на администрацията и бъде обявено колко струват държавните услуги в различните социални сфери.

"ДСБ няма да подкрепи никакви импровизации на тема вдигане на данъчна тежест, особено направени в последния момент и свързани с облагане на каквито и да било доходи, включително и тези от лихви", каза Костов.

Според него опитът да се промени прякото облагане по този начин да се намалят нетните доходи на хората ще доведе до хаос в системата.

ДСБ няма да ревизира и позицията си за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене" след консултациите с президента Росен Плевнелиев в петък.

"Проследявайки реакциите на всички, които са се изказвали по АЕЦ "Белене" , ние ще изчакаме формулирането на въпроса, като защитаваме своята позиция против референдума като противоконституционен и ще събираме подписи за атакуване на това решение пред Конституционния съд", заяви лидерът на партията.

Заместник-председателят на ДСБ Светослав Малинов определи като "популистка" идеята на ГЕРБ референдумът да бъде платен с партийната субсидия на парламентарно представените партии.

В петък премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви след срещата си с президента, че партията ще подкрепи референдума с ясното съзнание, че той е противоконституционен. Борисов допълни, че прави това, за да не бъде набеден от БСП за противник на пряката демокрация.

"Тази (позиция, бел. ред) е опит да се прикрие нещо, което ГЕРБ готви като следваща стъпка. Това е поредна серия на "Умирай трудно за втората атомна електроцентрала", каза Костов.

Той допълни, че атаките срещу него и негови колеги са се засилили, след като ДСБ са определили проекта "АЕЦ "Белене" като най-голямата измама на българския посттоталитаризъм.

Партията обаче ще участва в дебата в Народното събрание за провеждането на процедурите по провеждане на референдума.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?