ДСБ отчете "масивна победа" на десните в София

ДСБ отчете "масивна победа" на десните в София
ДСБ постигна своята цел да няма балотаж на частичните местни избори в София, заяви в понеделник зам.-председателят на партията и столичен общински съветник Петър Москов. Той изказа позицията на партията по повод изборите в неделя и ги разтълкува като "масивна победа на дясноцентристкия вот".

Според социологическите проучвания около 12 000 от гласоподавателите за "Синята коалиция" са гласували за Йорданка Фандъкова. В същото време голяма част от политическите анализаторите коментираха, че традиционните десни партии са помогнали на ГЕРБ повече с това, че не са издигнали кандидат.

Ден след вота Москов припомни, че има споразумение между ГЕРБ и Синята коалиция за общо управление в София, с което се защитават интересите на ДСБ и СДС. "В Столичния общински съвет има обединено мнозинство около Йорданка Фандъкова", добави той. ГЕРБ, СДС, ДСБ и "Атака" имат 46 от общо 61 общински съветника в градския парламент.

Групата от 5 общински съветника на ДСБ бяха сред най-големите критици на управлението на Бойко Борисов в София.

"Убедени сме, че Йорданка Фандъкова ще разчита на експертната помощ на ДСБ. Подкрепата бе разумното решение за София, а резултатите показват, че в София има трайно присъствие на десния вот", коментира от своя страна лидерът на ДСБ-София Атанас Атанасов.

Според него след 4 години в опозиция, групата на ДСБ ще може да стане част от управлението на София и да реализира своите добри идеи за града. От ДСБ реагираха и на изявленията на РЗС, че след частичния вот в София партията на Яне Янев е трета в столицата и втора в дясно.

"РЗС имат около 2 % или 7 хил. гласа. Това не е постижение, което може да бъде знак за първа или втора сила. Ако Синята коалиция е имала кандидат за кмет на София, той задължително е щял да бъде на балотаж", коментира Москов.

По време на изборите през 2007 година кандидатът на СДС и ДСБ Мартин Заимов не успя да стигне до балотаж срещу Бойко Борисов, макар че успя да изпревари с около 2% кандидата на БСП Бриго Аспарухов.

Споделяне

Още от България