ДСБ: Президентът Плевнелиев говори като силен премиер

Агентите на комунистическия режим да напуснат църквата

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Словото на президента Росен Плевнелиев бе изключително силна управленска реч, която подобава на един премиер с ясна визия и с голяма компетентност за икономическата политика, но такава реч не сме чували откакто премиер е господин Борисов, заяви в понеделник заместник-председателят на ДСБ Росен Малинов. От партията обаче прогнозираха, че целите, които поставя президентът, трудно могат да бъдат постигнати при това слабо управление.

"Има ясна програма пред българското правителство и е добре тези идеи да бъдат претворени в дела. На пръв поглед президентът няма преки властови възможности като правителството, за да осъществи тези идеи, но има възможности за влияние да отправя послания", допълни Малинов позицията на ДСБ след заседанието на нейното Национално ръководство.

 

"Правото на обръщение към НС и нацията е начин да се влияе на политиката без посредници и да се участва в законодателната инициатива, ако има ясни идеи, представени пред депутатите. Ние сме дали подкрепата си за господин Плевнелиев и бихме искали да проверим неговите най-добри намерения, които споделяме", каза Малинов.

 

Дясната формацията смята, че новият президент трябва да използва всички възможности на конституцията, за да реализира заявените в словото си намерения.

 

"Сред лостовете са правото на обръщение пред Народното събрание, което е форма на директно участие в политиката, както и чрез назначенията, разписани в основния
закон", каза Малинов, който е и член на Европейския парламент.

 

ДСБ определиха като тест за Плевнелиев изпълнението на задължението му да свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) поне веднъж на три месеца.

 

"Новият президент Росен Плевнелиев би трябвало да свиква Консултативния съвет за национална сигурност поне веднъж на три месеца, а сега се налага да го направи спешно по темата за финансовия пакт", обясни Малинов. По думите му КСНС е силен инструмент в ръцете на президента, а важна тема за този орган е и енергийната сигурност.

 

Агентите вън от църквата

 

Агентите на бившата ДС не могат повече да упражняват своите длъжности в църквата и в изповеданията, тъй като са изгубили авторитета си на духовни водачи, се казва в декларацията на ДСБ, която бе разпространена в понеделник.

 

"Заедно с българската общественост ние сме стъписани от мащабите на комунистическото проникване в ръководните органи на религиозните общности и особено в Светия синод на Българската православна църква. Добре помним, че вярващите от всички религии и изповедания бяха преследвани от комунистически режим. Разкритията на Комисията по досиетата днес ни показват и скритото лице на тази репресия", се казва още в политическия документ.

 

Според партията разкритията свидетелстват защо през последните двадесет години, както Българската православна църква, така и Мюфтийството не осъдили категорично престъпленията на БКП срещу вероизповеданията и защо не са отдали почит към стотиците избити измъчвани свещеници, монаси и вярващи.

 

"Освободени от скритата зависимост, днес религиозните общности имат уникалната възможност да изпълнят своя дълг и по този начин да възстановят своя авторитет като осъдят комунистическия режим и отдадат почит на загиналите заради вярата си. Отговорността за сътрудничеството с политическата полиция е лична. Ето защо очакваме разобличените агенти да се разкаят и да поискат открито и честно прошка както пред църковния народ, така и пред цялата нация. Разкаянието им няма да се възприеме като искрено, ако не бъде последвано от дела", коментират от ДСБ.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?