ДСБ призова за бойкот на тържествата за 60-годишнината на външното разузнаване

ДСБ призова за протест срещу честването на 60 години от създаването на разузнаването на Държавна сигурност. В декларация, прочетена от трибуната на парламента, лидерът на партията Иван Костов заяви в сряда, че "този репресивен орган е създаден през 1947 г. по съветски образец, да слугува на КГБ в студената война с демократичните страни; да преследва спасилите се в чужбина от комунистическия терор имигранти; да отстранява противници на тоталитарния режим като писателя Георги Марков; да разбива съдбите на хиляди семейства на емигранти; да създаде огромен външен дълг на българските данъкоплатци чрез изнасян, а впоследствие –заграбване на капитали в задгранични дружества; да предаде българските интереси под диктата на Коминтерна и да потъпка родовата памет на стотици хиляди българи”.

Планираното за 22 май под патронажа на президента Първанов честване на закритата през 1990 г. от самата Комунистическа партия ДС бе определено от Костов като директен удар срещу съвременна демократична България, член на НАТО и ЕС, и опит за реабилитация на престъпния комунистически режим.

Това честване нарушава грубо закона, който обявява комунистическия режим в България за престъпен и противоречи на резолюция 1481/2006 на ПАСЕ за осъждане на тоталитарните комунистически режими, заявиха ДСБ.

Според тях това честване е знак за недопустима близост на коалицията БСП, НДСВ и ДПС "с режима на Владимир Путин" и подкрепа на неговите опити за възстановяване на руската сфера на влияние.

ДСБ призоваха поканените дипломати на страните от ЕС и НАТО, обявени от същата ДС за основни врагове, да бойкотират честването на срамната годишнина.

Костов призова и всички български демократи да протестират срещу "планираното публично връщане на Държавна сигурност на българската обществена сцена".

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви в кулоарите, че партията ще организира протест пред резиденция “Лозенец”, където заседава политическият съвет на управляващата коалиция и където се планира провеждането на честването.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?