ДСБ против предколедния милиарден харч на кабинета

ДСБ против предколедния милиарден харч на кабинета

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи намерението на правителството да изхарчи 1 млрд. лв. от излишъка до края на годината като нереалистично. Коментара той направи в парламента в петък, след като бюджетната комисия разгледа в четвъртък вечерта искането на кабинета Народното събрание да разреши да бъдат изхарчени 700 млн. лв. от преизпълнението на приходите. Заедно с други над 300 млн. лв., които могат да бъдат изразходвани без санкция на парламента, защото са в рамките на разрешените от закона 1.5% от приходите, общият планиран извънреден разход на изпълнителната власт става над 1 млрд. лв.

Искането е нереалистично, защото до края на годината остава малко време, за да могат парите да бъдат дадени, както обясняват от финансовото министерство, за инфраструктура, телекомуникации, субсидии за обществени проекти на общините, каза Костов.

„С един празен чек Народното събрание трябва да гласува харченето на този излишък, без да се казва за какво”, допълни той. Според него така се създава черна каса, което ДСБ няма да подкрепи.

Искането е в противоречие с позициите на правителството, че няма пари за учители и че сме заплашени от хиперинфлация, което бе лъжа и спекулиране, каза Костов.

„Това не е като да вземеш пазарска чанта и да напазаруваш в МОЛ. С тези пари може да си купиш много молове”, обясни картинно Костов. Той добави, че до края на годината реално могат да се похарчат около 350 млн. лв.

На въпрос на Mediapool за какво смятат от ДСБ, че реално ще бъдат похарчени поисканите пари, зам.председателят на партията Веселин Методиев отговори, че предполага, че първо ще бъдат изплатени задължения, а останалите средства може да отидат за 13 и 14-та заплата и пенсии.  

В отговор на критиките на Костов председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров поясни, че искането за отпускане на парите е за погасяване на неразплатени сметки по проекти на МРРБ, за строителства в общини, за изграждане на телефона за спешни повиквания 112, за попълване на държавния резерв с горива. Същите аргументи бяха изложени и от финансовия министър пред депутатите от бюджетната комисия в четвъртък.

„Помолихме Министерството на финансите, когато бъде внесено проекторешението в парламента, да бъде приложен и подробен план за какво ще бъдат похарчени исканите средства”, допълни Овчаров.

На въпроса дали част от средствата ще бъдат дадени за 13-та и 14-та заплата, той отговори, че не смята за възможно подобно решение и че всяко ведомство трябва да прецени според сметките си.

„ДСБ се изявява като крайнолява опозиция. Не знам дали са компартия или нещо още по-ляво”, захапа дясната опозиция Овчаров.     

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?